Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Glavno vijeće HNS-a osuđuje napade na Katoličku crkvu i kardinala Puljića

Povodom reakcija na najavu održavanja svete mise za bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta, Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH jednoglasno i oštro osuđuje napade na Katoličku crkvu i kardinala Puljića.

“Pozivamo bošnjačke političke dužnosnike, a osobito bošnjačke članove Predsjedništva BiH Komšića i Džaferovića, da se suzdrže od komentiranja pitanja za koja su u potpunosti nekompetentni, kao i da se suzdrže od vrijeđanja svetih vjerskih obreda i hrvatskog naroda u BiH”, poručili su iz HNS-a.

Naglasili su kako su radikalni bošnjački i filokomunistički unitaristi koji se bave zadiranjem u svete obrede Katoličke crkve isti oni koji sustavno ignoriraju vladavinu prava i provedbu odluka Ustavnog suda BiH koje nalažu usklađivanje Izbornog zakona s Ustavom BiH.

“Ono što je počelo majorizacijom i formiranjem vlasti bez hrvatskog izbornog legitimiteta nastavilo se negiranjem konstitutivnosti kao natkrovljujućeg načela Ustava BiH. Sada se nastavlja grubim pokušajem ograničavanja slobode vjeroispovijesti i narušavanja autonomije Katoličke crkve u njenom suverenom području, čime se jasno krše odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima”, stoji u priopćenju.

Iz Glavnog vijeća HNS-a navode kako su takve reakcije dijela političkog, medijskog i „intelektualnog“ Sarajeva zabrinjavajući recidivi totalitarizma i predstavljaju prijetnju slobodi i jednakopravnosti pojedinaca i čitavih naroda, i to u vrijeme kada Europa obilježava Dan pobjede nad fašizmom kao jednim od dva totalitarna režima.

“Hrvatski narod odbacuje sve fašističke i komunističke ideologije i njihove suvremene pojavne oblike, s kojima se suočavamo i ovih dana, kada se nama Hrvatima katolicima, ali ne samo katolicima, pokušava braniti i pomoliti za stotine tisuća pobijenih nedužnih civila, i vojnika bez suđenja i bez obilježenog groba. Ne samo da nitko nije odgovarao za ove zločine komunističke vojske, već nam se pokušava zabraniti i sjećanje. Poručujemo svima da to danas više ne prolazi. Hrvatski anifašisti su prvi u Europi ustali protiv fašizma i to znatno prije komunista, koji su to odlučili tek kada je napadnuta njihova centrala, Sovjetski savez.

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora još jednom najoštrije osuđuje napad na kardinala Puljića i sv. misu žrtvama svih totalitarnih režima – fašizma i komunizma”, poručili su iz tog vijeća.