GIGANT S LJILJANOM NA PRSIMA! Od lokalnih trgovaca do vlasnika najvećih bh. kompanija

AS grupacija, koja je počela kao lokalna porodična firma u Tešnju, danas je najveća prehrambena industrija u BiH. Pod njihovo upravljanje u posljednjih deset godina prešli su giganti poput Kenta, Vispaka, Klasa, Oaze, Agrokomerca, Svjetslostkomerca, Solane Tuzla, Zeničke industrije mlijeka itd.

Prošle sedmice su stekli udio u najvećoj domaćoj kompaniji iz farmaceutske industrije – Bosnalijeku. AS Holding je stekao udio od 16 posto vlasništva u Bosnalijeku za 18,8 miliona KM. To je najveća pojedinačna akvizicija grupacije, piše Biznis info.

Primjera radi, AS je kupio oko 44 posto dionica Klasa 2014. godine za 14,3 miliona KM. Taj udio je kasnije rastao. Cjelokupna imovina nekadašnjeg Agrokomerca koja se prodavala u tri dijela kupljena je za oko 10 miliona KM. Vrijedost Solane procijenjena je pri preuzimanju na oko 12  miliona KM.

Inače, prvu trgovinu otvorili su daleke 1988, a kompanija AS je osnovana 1996, nakon čega počinju i s proizvodnjom. Veliki uspon započeli su 2007. godine kada su preuzeli kompaniju Kent u Visokom. Riječ je o prvoj akviziciji u kojoj je jedan domaći proizvođač kupio stranu firmu. Akvizicija je okončana 22. jula 2007, i tada je to odjeknulo kao senzacija.

Drugi ključni momenat dešava se tri godine kasnije, 2010., kada AS preuzima visočki Vispak, što je bila jedna od najznačajnijih akvizicija u sektoru proizvodnje hrane u Bosni i Hercegovini.

AS Group 2013. preuzima vodu Oaza, a potom slijedi prelomna godina, 2014., kada tešanjska firma preuzima sarajevske gigante Klas i Sprind, kao i Mlin i pekare Ljubače i time postaju jedan od lidera u proizvodnji hrane na domaćem tržištu.

Druga ključna godina je 2017, kada je preuzet krajiški gigant Agrokomerc, nakon čega su oživljeni brojni pogoni ovog preuzeća, jednog od najpoznatijih na prostoru bivše Jugoslavije.

Osim toga, AS je preuzeo Svjetlostkomerc, vodeći bh. maloprodajni lanac knjižara. Preuzet je kontrolni udio u Zeničkoj industriji mlijeka (ZIM), te većinski udio u Solani, koja je također regionalni lider u svojoj branši.

Osim toga, AS grupacija posjeduje još nekoliko manjih kompanija.

Taktika AS grupacije uvijek je bila širenje kroz akvizicije, zaduživanje, te agresivno povećanje proizvodnje i osvajanje novih tržišta. Novac za akvizicije često su osiguravali velikim kreditnim sredstvima, ali su im tržišni uspjesi proizvoda (naprimjer poput Topsa i Maze koje proizvode u pogonima Agrokomerca) omogućavali da servisiraju obaveze.

Posljednjih godina AS Holding ostvario je saradnju s međunarodnim finansijskim insitutucijama kako bi finansirao svoj dalji rast. Austrijska razvojna banka i AS Holding potpisali su u januaru 2019. ugovor o kreditnoj liniji od 10 miliona eura s ciljem novih investicija i zapošljavanja. Ovim aranžmanom omogućen je dalji rast i razvoj proizvodnje.

AS Holding je tada najavio daje “korak bliže cilju ulaska među pet najvećih prehrambenih industrija u regiji”.

Osim toga, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i kompanija AS Holding potpisali su početkom februara 2020. ugovor o kreditnom aranžmanu i savjetodavnoj podršci. Ugovor je potpisan u prostorijama EBRD-a u Sarajevu, a sredstva će biti namijenjena finansiranju kompanije AS Logistics koja posluje u sastavu AS Holdinga.

Banka je stavila na raspolaganje zajam od dva miliona eura AS Logisticsu, novoosnovanoj podružnici AS Holdinga, kako bi podržala razvoj, uključujući ulaganja u distributivni centar AS Logisticsa u Tuzli, nabavku novog softvera, opreme i transportnih vozila.