FBiH! Ukinut policijski čas, nema karantina na granici, moguće kretanje za mlađe od 18 i starije od 65

Federalni štab Civilne zaštite ukinio je zabranu kreanja, koja je bila na snazi od 21. marta u vremenu od 20 sati do 5 sati. Odlučeno je da ova odluka stupi na snagu večeras.

Još je nekoliko bitnih odluka doneseno. Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez izjavio je danas u obraćanju javnosti da su u FBiH ublažene mjere zabrane kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina, kojima je to ranije bilo onemogućeno radi suzbijanja širenja koronavirusa. Pojasnio je da je sada starijim od 65 godina dozvoljeno da izlaze ponedeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati, a mlađim od 18 utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati.

Donsena je i odluka koja se odnosi na šatorske karantine na granici BiH, u dijelu Federacije. Građanima koji dolaze iz inostranstva na granične prijelaze biće izdata rješenja za kućnu izolaciju. Sa granice se uklanjaju šatori Civilne zaštite FBiH, dok naredba o smještanju u karantin ostaje na snazi u entitetu Republika Srpska.