FAKTURA KAO DOKAZ! Nije riječ o milionskoj pljački, ukupna Fikretova zarada je 5 posto

Portal Izdvojeno.ba objavio je tekst u kojem su naveli, nakon detaljne računice, da je profit koji je ostvarila firma “FH Srebrena malina” ne veći od pet posto ukupne vrijednosti nabavljenih respiratora. ovaj portal se referira na faksimil carinske deklaracije o plaćenim respiratorima za koje je direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak ovlastio firmu Fikreta Hodžića i kojem je za ovu nabavku plaćeno 10,5 miliona KM iz budžeta FBiH.

– Prema zvaničnim podacima carinske deklaracije za 80 respiratora plaćeno je 6.346.346 KM. Riječ je o iznosu bez PDV-a. Prostom računicom se može ustanoviti da je jedan respirator koštao 79.329 KM po komadu, a ukoliko se doda još PDV-a dolazimo do brojke od ukupnog iznosa od 9.281.493 KM za 100 respiratora, tvrde novinari Klixa uz napomenu da su u ovu cijenu uključeni i troškovi transporta, piše Izdvojeno.ba i podsjeća da je “riječ o uređajima sa dva izlaza – dakle istovremeno opslužuju dva pacijenta, Inače, Vlada FBiH je za 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH platila 10,5 miliona KM, pa se postavlja pitanje šta je sa razlikom većom od milion KM…”.

Ipak, nije baš sve tako, zaboravili su dodati neke osnovne troškove, naglašava pomenuti portal.

– Na nabavnu cijenu uz PDV treba dodati carinu i carinsko evidentiranje – ukupno još 24 posto. I to nije sve. Ono što su kolegama iz Klixa njihovi izvori (očito svjesno) zaboravili reći jeste da se na nabavnu cijenu respiratora treba dodati i carina, koja iznosi pet posto i carinsko evidentiranje koje je jedan posto nabavne cijene sa troškom transporta. Uz PDV ti uvozni troškovi iznose ukupno oko 24 posto od nabavne cijene. Da ne govorimo o drugim troškovima koje je dobavljač imao dok je ugovorio i realizovao cijeli ovaj veliki posao, troškove bankarskih usluga, pa poreza na dobit od 10 posto koje će platiti. Uz to se zanemaruje i činjenica da je prethodni pokušaj nabavke respiratora preko druge firme neslavno propao pri čemu je izgubljeno dragocjeno vrijeme, obrazlaže Izdvojeno.ba

Na kraju sumiraju računicu dolazeći do zanimljivog rezultata koji pokazuje da je zarada, relativno prihvatljiva i nije astronomska.

Kada se sve to doda na troškove nabavke, cijena jednog respiratora iznosi oko 98.500 KM. A Vlada je firmi ukupno uplatila 10,5 miliona KM. Što znači da je zarada na ovom poslu iznosila (poslovno i moralno prihvatljivih) pet posto. Ako vam neko kaže da je to previše, onda se nikad nije bavio biznisom. Samo u veleprodaji je zarada minimum tri posto, a ako se prodaje krajnjem kupcu onda ona obično iznosi od 10 do čak 25 posto kod manjih iznosa faktura, a kod milionskih poslova kao ovaj pet posto je uistinu fer, zaključuju sa portala Izdvojeno.ba.

Slična objava:

 

0