Esed Kadrić novi je gradonačelnik Brčkog

Skupština Brčko distrikta BiH održala je konstituirajuću sjednicu na kojoj su novi zastupnici položili zakletvu, a za novog gradonačelnika izabran je Esed Kadrić (SDA).

Dosadašnji gradonačelnik Siniša Milić (SNSD) imenovan predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH, a za dopredsjednika izabran je Ivo Filipović (HDZ BiH), priopćeno je iz Skupštine Brčko distrikta BiH.

SD, SDP i SBiH uz jednog poslanika iz reda manjina će imati četiri ministra, savez srpskih stranaka 5, a HDZ-u su pripala tri ministarstva.

Gradonačelnik Esed Kadrić najavio je da će sljedeća godina biti godina velikih reformi u Brčkom u institucionalnom smislu i godina priprema za realizaciju velikih značajnih infrastrukturnih projekata te da slijedi izazovno razdoblje za novi saziv Vlade.

– Neophodno je istaknuti da će nova vlada u suradnji s parlamentarnom većinom već od sutra intenzivno raditi na pripremi novog budžeta za 2021. godinu sa svim elementima koji moraju odgovoriti na negativne posljedice pandemije koronavirusa. U svemu vidimo veliku šansu za javno investiranje koje će nadomjestiti trenutačnu krizu u kojoj se nalazimo – rekao je Kadrić.

On je dodao da je svesrdna podrška supervizora Scanlana neophodna kako bi se pristupilo suradnji s međunarodnim financijskim institucijama i realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.

– Ulazimo u ozbiljan proces reforme javne uprave, koji se također radi s određenim konsultantskim agencijama iz međunarodne zajednice, a sve s ciljem što učinkovitije i optimalnije javne uprave. Zakon o javnoj upravi dat će snažniju nadležnost odjelima Vlade nad javnim poduzećima – istaknuo je novi gradonačelnik.

Kadrić je najavio da će učiniti sve da se u potpunosti osiguraju sredstva za realizaciju gradskog stadiona i intenzivno raditi na stvaranju uslova da se kroz usvajanje regulacijskih planova omogući nastavak izgradnje pješačke gradske zone.

On je naveo da su optimalni planovi da Brčko dobije novu vladu u punom kapacitetu do 20. januara uvažavajući i rok za veto na imenovanja.

– Prva sjednica Vlade Distrikta bit će održana sa značajnim dnevnim redom koji će biti usuglašavan i s Uredom supervizora. Već ću od sutra tražiti od političkih stranaka da predlože kandidate za buduće članove Vlade – zaključio je Kadrić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo zbog konstituiranja Skupštine Brčko distrikta BiH u skladu s izbornim rezultatima u relativno kratkom vremenu i postignutim dogovorom za izbor čelnih ljudi u Brčkom.

– Ovo je važno iz razloga što smo suočeni s ozbiljnom situacijom koju je prouzrokovala ekspanzija epidemije koronavirusa, koja se odražava ne samo na zdravlje stanovništva nego i na privredu i druge društvene tokove. Iz tog razloga moramo imati što prije konstituirana izabrana tijela vlasti kako bi se mogli uhvatiti ukoštac s tim problemima – rekao je Milić.
On je kao prioritet naveo usvajanje budžeta za 2021. godinu, kao iniza zakona koji su u prethodnom razdoblju pripremljeni, a koji su sustavnog karaktera poput zakona o javnoj upravi, nacrta zakona o sukobu interesa i drugih propisa.

– Ono što je suštinski važno jeste to da u ovom parlamentu, koji je demokratska i krovna institucija koja bira i razrješava nositelje drugih funkcija i koja ima financijsku i zakonodavnu nadležnost, budemo na visini zadatka i pokažemo demokratski kapacitet. U Skupštini su zastupljeni i predstavnici nacionalnih manjina, opozicije i svi oni koji na neki način izražavaju volju građana. Zato je potrebno da osiguramo, prije svega, poštovanje procedura jer se demokratski karakter oslikava kroz demokratske procedure i jednaku mogućnost sudjelovanja svih zastupnika u donošenju kvalitetnih odluka – naglasio je Milić.

Naveo je da je sljedeći korak imenovanje skupštinskih komisija kao radnih tijela koja su neophodna u procesu rada Skupštine i dodao da je realno za očekivati da bi prva radna sjednica Skupštine mogla biti održana između 15. i 20. januara, dodaje se u saopćenju.

 

1+