Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Egrlić, predsjednik VTK: BiH zabilježila rast izvoza u 2021, najviše u metalskom sektoru

Bosna i Hercegovina, kao i zemlje regiona, još uvijek nije potpuno izašla iz pandemije, ali rast izvoza je oko 29 posto viši nego u prošloj godini, rekao je Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine sumirajući godinu na izmaku, javlja Anadolu Agency (AA).

Najvažniji robni promet se desio u metalskom i drvnom sektoru. To su sektori koji bilježe najbolje rezultate.

“Bosna i Hercegovina, kao i zemlje, regiona još uvijek nije potpuno izašla iz pandemije i naravno ekonomski oporavak i rast izvoza ne daju nam baš za pravo da budemo mirni i da kažemo da smo izašli iz krize. Ono što je evidentno jeste da je rast izvoza oko 29 posto viši nego u prošloj godini i da je to u apsolutnom iznosu preko 3,3 milijarde KM. Zapravo da je on veći i od rekordne 2019. godine”, rekao je Egrlić.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući pomjeranjima dobavnih lanaca iz Dalekog istoka – Kine i ostalih zemalja prema Balkanu, Bosna i Hercegovina i region su dobili šansu da se bolje i kvalitetnije pozicioniraju na evropskom tržištu.

“Rast izvoza je zapravo rezultat takvih geostrateških pomjeranja kada je u pitanju ekonomija na globalnom nivou”, pojasnio je Egrlić.

Kako je kazao, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je imala niz različitih B2B susreta, kupovnih inicijativa gdje su posebno Njemačka i Austrija učestvovale u BiH.

“I gdje su naše robe našle mjesto do najzahtjevnijih kupaca, ali smo također stavili fokus na vina. Promovisali smo ih u Istanbulu, Zagrebu, Beogradu, BiH… Ali, naš tradicionalno najvažniji robni promet se desio u metalskom i drvnom sektoru. To su sektori koji bilježe najbolje rezultate. Najveći izvoz se desio u metalskom sektoru, on je više od 30 posto od ukupnog izvoza. Potom slijedi proizvodnja namještaja i drugi sektori. Namještaj nam bilježi stalni rast. To je jedna od perspektivnih grana s obzirom na resurse koje imamo, naše znanje i tradiciju”, istakao je Egrlić.

Mišljenja je da namještaj od punog drveta zaslužuje punu pažnju domaćih vlasti. Egrlić smatra da je pred BiH godina koja će biti poprilično turbulentna.

“Nažalost, politička situacija u Bosni i Hercegovini je teška i ona šalje lošu i negativnu sliku o Bosni i Hercegovini. Naši privrednici namjeravaju značajnije promovisati svoje proizvode kroz Vanjskotrgovinsku komoru”, izjavio je Egrlić.

Govorio je i o odlasku kvalifikovane radne snage iz Bosne i Hercegovine.

“Nažalost, kvalifikovana radna snaga još uvijek odlazi iz Bosne i Hercegovine, napušta naše kompanije. Domaće vlasti nisu uspjele naći ključ za ostanak naših kvalificiranih radnika. Ono što bi bilo važno i što očekujemo u narednom periodu jeste to da dođe do rasterećenja poreza i doprinosa na plate. Vidimo da postoji rast cijena i da trenutne plate ne mogu zadovoljiti potrebe za potrošačkom korpom”, rekao je Egrlić.

Dotakao se i zatvaranja firmi u Bosni i Hercegovini.

“Imali smo jedan dio kompanija koje su prestale sa radom. Nažalost, pandemija je uzela svoje, neki nisu uspjeli preživjeti. Ali, moramo znati da imamo i jedan broj novootvorenih kompanija. To je balans koji traje iz godine u godinu”, dodao je Egrlić.