Džaferović, Kavazović, Skaka i SDA se angažovali da pomognu Sandžaku

Od trenutka pogoršanja situacije prouzrokovane pandemijom korona virusa na području Sandžaka u stalnom sam kontaktu sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća i drugim bošnjačkim zvaničnicima u Sandžaku, navodi u saopćenju za javnost član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović. On ističe da dijeli zabrinutost zbog novonastale situacije i izražava solidarnost s narodom Sandžaka.

-Pozivam institucije Bosne i Hercegovine na svim nivoima da se uključe u obezbjeđivanje medicinske i zaštitne opreme. Zvaničnici iz Sandžaka su me informirali da im je najneophodnija stručna ljekarska pomoć. Stoga očekujem da se u Bosni i Hercegovini formiraju medicinski timovi sastavljeni od ljekara i drugog medicinskog osoblja, koje bi u saradnji institucija BiH i Srbije, otputovali u Sandžak s ciljem pružanja pomoći, poručuje Džaferović.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas apel svim muslimanima i građanima Sandžaka, a posebno članovima Islamske zajednice, da se pridržavaju svih mjera zaštite od širenja koronavirusa. Pozvao je nadležne državne organe u Srbiji i lokalne vlasti da pokažu odgovornost za svoje građane i da zanemare sve razlike i podjele.

– Ovo je vrijeme da pokažemo svoje jedinstvo, bratstvo i humanost među svim građanima, a pripadnicima Zajednice posebno – kaže se u apelu.

Reis Kavazović je pozvao i nadležne organe u Bosni i Hercegovini da, i pored svih izazova s kojima se i BiH suočava, ipak nađu načina da pomognu građanima Novog Pazara i drugih sandžačkih općina koje se trenutno nalaze u posebno teškom stanju. Posebno je apelovao na ljekarska udruženja da pokažu solidarnost i pomognu svojim kolegama u Novom Pazaru, s obzirom da je evidentan nedostatak stručnog ljekarskog kadra.

Također je pozvao sve ljude, a posebno pripadnike Islamske zajednice u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori da pokažu solidarnost sa građanima Sandžaka u ovim teškim trenucima. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će u skladu sa svojim mogućnostima pružiti pomoć Mešihatu IZ u Srbiji i građanima Novog Pazara.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je danas, putem videolinka, s gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem razgovarao o situaciju u Novom Pazaru koji vodi tešku bitku s pandemijom koronavirusa.

Skaka je istakao da se u Sarajevu i Bosni i Hercegovini s velikom pažnjom prati trenutno stanje u Novom Pazaru, te da Grad Sarajevo kao institucija i kao glavni grad BiH stoji na raspolaganju.

– Uz iskrenu i ljudsku podršku i vjeru da ćete uspjeti prebroditi ovu tešku krizu, Grad Sarajevo je sa svojim građanima spreman pružiti svu potrebnu pomoć – poručio je gradonačelnik Skaka.

0