Dodik traži posebnu sjednicu NSRS o granici i posjeti Đukanovića BiH

U Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) zaprimljen je zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za sazivanje posebne sjednice parlamenta tog bh. entiteta o pokretanju vitalnog interesa RS-a na dvije odluke usvojene u Predsjedništvu BiH.

Na tom zasjedanju bi se narodni poslanici izjasnili o Dodikovoj izjavi o proglašenju Odluke o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Odluka je, kako se navodi, bez konsenzusa usvojena na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 19. februara 2020. godine, a Dodik je smatra “veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske”.

U dopisu je Dodik zatražio da se narodni poslanici na sjednici izjasne i o njegovoj izjavi o proglašenju Zaključka o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta 2020. godine.

I ta odluka je usvojena bez konsenzusa na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 19. februara 2020. godine, i Dodik je smatra, kako je navedeno, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH je pozvao poslanike Narodne skupštine RS-a da u roku od 10 dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže ove dvije izjave.

Po Ustavu BiH, član V. 2. d) Narodna skupština RS-a razmatra izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH. Ukoliko u roku od 10 dana od dana prosljeđivanja izjave Narodna skupština RS dvotrećinskom većinom potvrdi izjavu, osporena odluka i zaključak ne stupaju na snagu.

 

0