Dodik i Cvijanović sa Medvedovim malo o ekonomiji, malo protiv Sarajeva i Bošnjaka

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su ekonomske teme, posebno projekat gasifikacije, bile u fokusu razgovora koji su ona i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik vodili sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedovim.
“Razgovarali smo o nastavku ekonomske saradnje, o najvažnijim pitanjima koja su ranije trasirana, ali uvijek postoji prostor za uspostavljanje novih projekata”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Centru “Sava” poslije svečane akademije u subotu navečer povodom 75 godina od oslobođenja Beograda.Ona je objasnila da je poseban akcenat stavljen na projekat gasifikaciju čijoj realizaciji su se ranije posvetile Vlada i institucije Republike srpske, kao i o očekivanjima za predstojeći period. “Zainteresovani smo da u tome učestvujemo, da smo dio te priče”, dodala je Cvijanovićeva, a prenosi Glas srpske.Predsjednica RS-a je izrazila zadovoljstvo političkim razumijevanjem Republike srpske i Rusije, te ocijenila da kada to postoji onda nema prepreke ni na ekonomskom putu.

Cvijanovićeva je ukazala i na značajnu ulogu koju Rusija ima u Vijeću sigurnosti UN, gdje govori jezikom istine.

“Meni je žao što smo kao Republika srpska, ali to nije jedini prostor koji je zadesilo tako nešto, postali predmet raznih manipulacija i spekulacija koje dolaze uglavnom iz Sarajeva, a zajedno sa njim i sa određenih stranih adresa koje su se potrudile da nas stave u žižu interesovanja i prikažu kao nekog gdje, navodno, postoji ruski maligni uticaj”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da u BiH postoje različiti uticaji i da, kako je objasnila, ne zna zašto bi se problematizovalo da postoji ruski uticaj na taj način kako ga žele opisati. “Zašto bi se to problematizovovalo u moru različitih uticaja koji tamo postoje”, upitala je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da je sastanak sa ruskim premijerom bio dobra prilika da mu predstave kako u BiH ni poslije godinu dana od izbora vlast nije formirana.

Cvijanovićeva je ocijenila da je to toga došlo zato što je formula za suživot u BiH očito uslovljavanje, umjesto da bude razumijevanje i dogovaranje.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su on i Željka Cvijanović na sastanku u Beogradu pozvali ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da posjeti Banjaluku i RS.

Dodik je rekao da je Medvedev izrazio želju da dođe, jer nikada nije bio u Banjaluci.

“Ostalo je da se radi na tom pitanju”, rekao je Dodik novinarima u Beogradu i dodao da bi se u RS-u radovali kada bi se to desilo.

On je ocijenio da je razgovor sa premijerom Ruske Federacije bio prijateljski i veoma bitan sa stanovišta Republike srpske.

Dodik je rekao da Rusija i Republika Srpska u kontinuitetu imaju dobru saradnju na ekonomskom i političkom planu.

Dodik je istakao da je veoma važno da Ruska Federacija razumije situaciju u BiH i da djelovanjem u Vijeću sigurnosti UN putem svog ambasadora objasni kompletnu situaciju sa stanovišta činjenica, a ne sa stanovišta spekulacija, kako to najčešće čini visoki predstavnik u BiH.

“Naravno da je to bila tema razgovora, pošto će početkom novembra biti održana sjednica Vijeća sigurosti o BiH. Veoma je važno da očuvamo pažnju Ruske Federacije po ovom pitanju”, rekao je Dodik.

Dodik kaže da je upoznao premijera Ruske Federacije da godinu dana nakon izbora nije formirana vlast na nivou BiH, kao i da su Bošnjaci našli razlog da stave pitanje članstva u NATO prije bilo kakvih mogućnosti da se formiraju institucije vlasti.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi o krupnim pitanjima kao što su gasovod i rad rafinerije.

“Apsolutno su spekulacije da rafinerija, odnosno Nestrož, ne radi. Oni će nastaviti da rade. Prilagođavaće svoju poslovnu politiku okolnostima”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da će biti zadržana radna mjesta i da će obim posla u okviru preduzeća “Nestro” biti očuvan i pojačan.

0