Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

DOBILI SMO ISTINSKOG INTELEKTUALCA! Alispahić briljantno ukazao na neznanje Trojke

Nakon što su poslodavci iz Kantona Sarajevo digli glas zbog rezulata donošenja Zakona o komunalnim taksama, mnogo je reakcija. Prvi čovjek koalicije Trojka Elmedin Konaković očigleno nije uspio predvidjeti negativne implikacije ovakvog rješenja. Upravo je na kratkovidost i Konakovića i ostalih članova Trojke reagirao mladi intelektualac Uzeir Alispahić, čiju kratku analizu ovdje prenosimo u cjelosti:

Ima ono gostovanje Nermina Nikšića kada je rekao da SDP nije znao da će MUP RS-a zluopotrijebiti novi zakon o prebivalištu. Šefik Džaferović i SDA nisu glasali za taj zakon, a Denis Bećirović jeste. Onda kaže nismo znali, a očigledno da je neko znao koga niste slušali i ko je upozoravao da se to može dogoditi.

Dalje, imamo gostovanje Edina Forte kada je pitan osnovno pitanje vezano za ustavnost ministarstava KS i on kaže hladno: “ne znam”.

Sada imamo treći slučaj kada isto tako Elmedin Konaković pokazuje da nije “znao” da se navedeni zakon može upotrijebiti i protiv bilo kojeg privrednika i da su otvorili time “Pandorinu kutiju”, a to je razlog zašto klub zastupnika SDA KS nije glasao za isti zakon.

Naime, problem je u tome što se Trojka (evo primjer lidera SDP-a, NS-a I NIP-a) otvoreno hvali neznanjem i to neznanjem o zakonskim regulativama države u kojoj žive. U staroj Grčkoj (Ateni) kazna za kršenje zakona je bila 2x (dupla) ukoliko onaj ko prekrši zakon kaže: “nisam znao”. (Ako je kazna šibanje 30 puta, ako nije znao onda je 60x).

Razlog tome, jeste što si nužno trebao poznavati zakone polisa (države/grada) i ko ne poznaje ne samo da je kriv, nego ima duplu krivicu – što je prekršio zakon i što nije znao. To se odnosili na sve građane, a da politički predstavnik to ne zna bilo je u domenu svjetskog čuda.

Kako god, nije problem ne znati kada si spreman da učiš, ali ovdje vidimo prebacivanje odgovornosti za svoje “grijehove” na druge, te se time pokazuje da će se ovaj “cirkus/predstava neznanja” nastaviti bar do izbora u oktobru, poentirao je Alispahić.