Distribuiranje stranih projekata s ciljem slabljenja Turske je izdaja i samo izdaja

Predsjednik Turskog parlamenta Sentop obratio se učesnicima skupa koji je održan u kompleksu te najviše zakonodavne institucije Turske u povodu godišnjice pokušaja slamanja Turske. Tom prilikom je odao počast svim šehidima koji su živote dali u odbrani demokracije i ustavnog poretka.

“Ovaj spomenik podignut je u znak sjećanja na hrabre heroje koji su te noći izašli na ulice i vlastitom krvlju ugasili plamen zla kojeg je zapalila izdajnička teroristička mreža čiji korijeni su vani“, poručio je Sentop.

On je također kazao kako se distribuiranje stranih projekata koji za cilj imaju slabljenje Turske ne može nazvati politikom, novinarstvom, intelektualnošću ili akademskim ponašanjem.

“To je izdaja i samo izdaja“, poručio je Sentop na skupu na kojem je prisustvovao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan te brojni drugi turski zvaničnici.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

 

0