DEMANTOVANE NEISTINE! Forić, još jedan patriota kojeg je napao Radončić

Povodom medijskih izvještaja koji su se nedavno pojavili u javnosti želimo naglasiti da Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema saznanja o navodnom izdavanju 3.000 lažnih viza od ambasadora BiH u Pakistanu Sakiba Forića, navodi se u reagiranju MVPBiH.

Ne ulazeći u političke motive i razloge za plasiranje ovih informacija u medijima, ističu, iz sjedišta Ministarstva vanjskih poslova je poslana instrukcija ambasadoru Foriću u kojoj je traženo da se zvanično očituje o predmetnim izjavama, a ujedno pozivaju pravosudne i policijske agencije da žurno provjere navode o nezakonitostima oko izdavnja viza kako bi se javnost što prije upoznala s objektivnim i nepristrasnim činjenicama vezanim za predmetni slučaj.

– Očekujemo da sudski organi, po hitnom postupku razmotre ovaj predmet i donesu primjerene odluke protiv aktere ove afere, ma ko oni bili, zbog zaštite integriteta institucija Bosne i Hercegovine. Pozivamo i sve zvaničnike da budu odgovorni i odmjereni prilikom iznošenja informacija u medijima, do okančanja službenih postupaka i procedura, jer u protivnom mogu nastupiti posljedice po BiH i njene građane na međunarodnom planu, te ugroziti teško stečeni bezvizni režim s Evropskom unijom ali i drugim zemljama u svijetu – navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Podsjećamo, ambasador Forić je nedavno reagirao istim povodom nakon tvrdnji protov njegs od strane člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je falsifikovao ulazne vize za 3.000 Pakistanaca u našu zemlju, a slične optužbe je iznio i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

– Vlasti Islamske Republike Pakistan iznenađeni su izjavama najviših predstavnika naše države, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra sigurnosti Fahrudina Radončića da se u Bosni i Hercegovini nalazi 3.000 pakistanskih državljana sa falsifikovanim vizama, koje im je izdala naša ambasada, odnosno, sam ambasador, a Bošnjak, istakao je Forić.

Forić je ratni komandant 17.viteške krajiške brigade Armija RBiH i bivši zamjenik komandanta operativne komande Oružanih snaga BiH, penzionisani brigadni general OS BiH. Vodeći brigadu Armije RBiH, jedinu koja je nosila priznanja “Zlatni ljiljan”, general Forić bio je jedan od ključnih ljudi oslobodilačke operacije “Sana 95” i mnogih drugih. Od 2004. traju napadi iz RS-a na njega.