Da li je učinjena nepravda Damiru Mašiću?

Puno su uvreda i izdaja muslimanima priredili ljevičari. Mnogo puta su povrijedili njihovo vjerovanje i ideale. Alija, reis, “vehabije”, vjeronauka, iftari na otvorenom, majke Srebrenice… Boli i muslimane kada ljevičari potrče za kakvim Vojinom koji slavi Deveti januar ili što ne idu na šehidska mezarja, već obilaze samo partizanska spomen-obilježja.

Jedan od istaknutih ljevičara iz SDP-a je i Damir Mašić. Prije nekoliko godina pojavila se fotografija na kojoj je ispred njega neko meso što liči na svinjetinu. A ove godine, nekoliko sedmica pred izbore, isti taj Mašić ispred neke džamije u Ilijašu. Očigledno se udvara najmasovnijem biračkom tijelu – Bošnjacima-muslimanima, mnogi su zaključili.

Ipak, da li je to pogrešna percepcija koja je preplavila društvene mreže? Za kvalitetan odgovor nužno je znati da Mašić skoro da nema nikakvog interesa za izbore u novembru 2020. u smislu samopromocije. Iako je predsjednik jednog od ogranaka SDP-a, njegovo pojavljivanje među glasačima koji su muslimani-praktikanti, ne donosi nikakvu korist konačnom izbornom rezultatu ove stranke na lokalnim izborima. Dakle, da li je realno da će neki glasač iz Ilijaša glasati za nekog SDP-ovca sa liste za Općinsko vijeće jer je stranački kolega tog kandidata, Damir Mašić, bio u džamiji?

Zbog toga, Deblokada poziva da se ovakve ocjene o ozbiljnim stvarima ne iznose olahko, pogotovo ako se odnose na nečiji odnos prema pojmovima iz spektra duhovnosti kao što su molitva (namaz), Bog, džamija. Na kraju, zašto ne postoji mogućnost da je Mašić (postao) vjernik-praktikant? Možda je njegova veza sa Bogom i džematom krenula upravo posjetom džamiji u Ilijašu. Trebamo biti skloniji (najprije) u to povjerovati nego da to radi iz interesa kojeg, pokazali smo, teško da može imati u izborima za koje nije ni kandidat. Mašiću treba vjerovati da je iskrena njegova posjeta džamiji, sve dok se ne dokaže suprotno.

DEBLOKADA.COM