CRNA GORA U PJESMAMA PODREĐENA SRBIJI: Krivične prijave protiv Mitopolije i Georgijeva

Crnogorski pokret podnio je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i pjevača Vlade Georgijeva. Kako CP navodi, prijavu su podnijeli zbog krivičnih djela protiv ustavnoga uređenja i bezbjednosti Crne Gore i krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, prenose crnogorski mediji.

Naime, na manifestaciji “Trg od ćirilice” u Herceg Novom, koju je organizovala Mitropolija crnogorsko primorska (MCP), a tokom koncerta “Za naše Kosovo i Metohiju” 12. avgusta Georgijev je pjevao “Tamo daleko” i “Crna Gora i Srbija to je jedna familija”.

“Na koncertu su se istupima govornika, podržanih organizovanim klerofašističkim divljanjem mase huligana, vrijeđali Crnogorci i Crna Gora i prizivala okupacija zemlje. Izvodile su se pjesme ‘Tamo daleko’ i ‘Crna Gora i Srbija to je jedna familija’, koje su osobenom interpretacijom pjevača Vlada Georgijeva, mijenjanjem određenih riječi, sugerisale da su dijelovi Crne Gore Srbija i da je Crna Gora podređena Srbiji”, poručuju iz CP.

Kažu da je poznato da je Vlado Georgiev, izvodeći pjesmu “Tamo daleko” po Srbiji, pjevao stihove “Tamo daleko daleko, daleko kraj mora, tamo je Herceg Novi, tamo je Srbija. Ovaj put je pevajući o Srbiji ‘kraj mora’, jasno, u pregrijanoj nacionalističkoj atmosferi, asocirao na navedene stihove u kojima se Herceg Novi smješta u Srbiju, jer se u originalnom tekstu pjesme kaže ‘daleko od mora'“, stoji u saopštenju CP.

Naknadni pokušaji da se, kako poručuju iz CP, relativizuje odgovornosti samo su pokušaj da se prikrije jasna namjera izazivanja nacionalističke euforije. “Posebno što se u publici nalazio veći broj turista iz Srbije i imajući u vidu da se Herceg Novi u Srbiji predstavlja kao ‘srpski grad'“, poručuju iz CP. Očekuju da će Tužilaštvo postupiti po njihovoj prijavi.

“Iako nam iskustvo govori da se tužilaštvo namjerno ograđuje od postupanja po krivičnim prijavama protiv MCP, što je dovelo do toga da se MCP još više ponaša ne obazirući se na zakone Crne Gore, nastavljajući da svojim ponašanjem vrijeđa pripadnike crnogorske i drugih nacija, vernike CPC, inovernike i ateiste, prepravlja crnogorsku baštinu, gradi bez dozvole, poziva svoju pastvu na fizičko nasilje i suprostavljanje državnim organima”, navode u Crnogorskom pokretu.

Sve to, kako ističu za posledicu ima osjećaja nekažnjivosti i osionosti kod SPC. “Toliko su se osilili, zbog nečinjenja pravosuđa, da su počeli da izdvajaju dijelove Crne Gore iz Crne Gore”, navode u CP.

Pozivaju državne organe da, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, pokrenu reformu pravosuđa, jer je, kako ističu, neprihvatljivo da u pravosuđu rade ljudi koji dijele stavove MCP.

“Ne postoji drugo objašnjenje zašto ne dozvoljavaju da se sudski utvrdi postoji li odgovrnost za ikrimisana djela za koja smo podnijeli prijave. Navešćemo samo, kao očigledan primjer, skrnavljenje kulturne baštine, koje je više nego jasno KZ opisano kao krivično djelo za koje je zaprećena i dugogodišnja zatvorska kazna.Vjerujemo da ne moramo nikoga ubjeđivati da su odgovrna lica u eparhijama SPC u Crnoj Gori to nedelo učinili nebrojeno puta”, zaključuje se u saopštenju Crnogorskog pokreta.

Prijavu je najavilo i crnogorsko Ministarstvo kulture.

Na ove najave reagovao je i pjevač Georgiev.

“Optužuju Srbe za svoje porijeklo i lozu. Nikad nisam čuo da se bilo ko pobunio kad se na feštama u Boki razvije hrvatska zastava. Meni to nikad nije zasmetalo. Ko god da je ‘Tamo daleko’ povezao sa mržnjom treba da propadne u zemlju od stida, a odatle zatim da potraži ozbiljnu ljekarsku pomoć. Ja sam rođeni Novljanin i Crnu Goru volim kao jedno od moja dva oka u glavi. Gospodo, prestanite da vrijeđate. Zaustavite se kad osjetite da će imalo mržnje izaći iz vas”, rekao je Georgiev.

Reagovao je i odbor Demokratske partije socijalista u Herceg Novom.

“Organizatorima je Crna Gora dobra samo kada se iz nje sakupljaju prilozi i šalju van zemlje, kada se ne plaća porez na takozvane humanitarne koncerte i kada oni služe kao paravan za političke svrhe”, naveo je lokalni DPS i dodali su da je Vlado Georgiev “dežurni mrzitelj Crne Gore”.