Čović uputio pismo međunarodnim dužnosnicima zbog lokalnih izbora u Mostaru

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović uputio je pismo međunarodnim dužnosnicima u kojem izražava svoju zabrinutost oko događanja vezanih za lokalne izbore u Mostaru.

“Lokalni izbori u Gradu Mostaru održani su 20. prosinca i dočekani kao dugo priželjkivan i prijeko potreban pomak. Vjerujem da dijelimo obostranu zabrinutost zbog činjenice da ni nakon mjesec dana od zatvaranja birališta rezultati izbora još uvijek nisu poznati! Umjesto rezultata, koje smo trebali imati neposredno nakon izbora, i dalje se istima manipulira i na različite načine špekulira, što je nedopustivo! Lanac nepravilnosti na koje sam upozoravao u prethodnoj prepisci, a kojih ste i sami svjesni, doveo je u veliku neizvjesnost sudbinu cjelokupnog izbornoga procesa. Zbog toga sam i upozoravao međunarodne partnere na nužnost strogog nadzora izbornog procesa, sve kako bi se integritet lokalnih izbora zaštitio i vratio demokratski sjaj koji pripada ovom gradu”, navodi Čović u pismu.

Dodaje kako je, držeći da je najodgovorniji čimbenik za očuvanje integriteta izbornog procesa Središnje izborno povjerenstvo (SIP), a onda i Gradsko izborno povjerenstvo Grada Mostara, zatražio neopozivu ostavku svih njegovih kompromitiranih članova, jer se jedino kroz obnovljen dignitet i autoritet te institucije može vratiti duboko narušeno povjerenje građana u institut demokratskih izbora.

“Naravno, imajući u vidu ozbiljnost situacije, ostavke ne mogu biti dovoljne. U cijelu priču uključena su nadležna tužiteljstva, uz obilje dokaza, s ciljem kaznenog gonjenja i preciznog utvrđivanja odgovornosti unutar te institucije, ali i sudionika izvan nje”, stoji u pismu predsjednika HNS-a.

Čović navodi kako je danas potpuno jasno kako je način na koji je Središnje izborno povjerenstvo bilo izabrano, mimo zakona i propisanih procedura, već bio svojevrsna uvertira u devastaciju izbornog procesa, “kojoj nažalost danas svjedočimo”.

“Da se razumijemo, radi se o djelima teške krađe, otuđenja demokratskih prava naših građana. Stoga čvrsto vjerujem da sudski procesi koji predstoje u tom dijelu trebaju biti izloženi sudu javnosti kako bi se potaknula javna svijest o štetnosti i nedopustivosti takvog djelovanja te zloporabi državnih institucija poput Središnjeg izbornog povjerenstva za provođenje nezakonitih radnji. Središnje izborno povjerenstvo institucija je koja nosi zakonsku obvezu i odgovornost nad organizacijom i realizacijom izbora i ako svi olako pređemo preko toga, a ne vidim kako je to moguće, pitanje je kakvu šansu i perspektivu imaju već sljedeći opći izbori 2022. godine?!”, navodi se u pismu.

U pismu Čović podsjeća kako je Hrvatski narodni sabor BiH podnio kaznene prijave Tužiteljstvu BiH i Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije, “sada dopunjene i saznanjima kako su se fiktivni glasači počeli vraćati na svoje stvarne adrese uslijed kraja izbora”.

“Zbog toga su hrvatski predstavnici zatražili poništavanje ili ponavljanje izbornog procesa u gradskim područjima u kojima su se pojavile fiktivne prijave. Procjenjuje se kako je stranci na čijem sam čelu i njezinom kandidatu za gradonačelnika nedvojbeno počinjenim izbornim malverzacijama otuđeno, tj. ukradeno blizu 2000 glasova. To potvrđuje analitika kao i naša predizborna istraživanja koja su Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH precizno predviđala 14 ili 15 mandata u Gradskom vijeću”, ističe se u pismu međunarodnim dužnosnicima.

S obzirom na najnoviji razvoj događaj i duboku kompromitaciju izbornog procesa, mislim da ne trebam posebno objašnjavati zašto su ovi izbori velik promašaj, navodi Čović i dodaje da kao Mostarac duboko žali što je novi početak za grad Mostar ozbiljno doveden u pitanje, u trenutku velikih odgovornosti i izazova na unutarnjem i vanjskopolitičkom planu.

Čović u pismu također podsjeća i upozorava kako je prije mjesec dana istekao rok za realizaciju cjelokupnog mostarskog sporazuma.

“Imajući u vidu sve navedeno, kao i punu ozbiljnost situacije u koju smo organiziranim kriminalnim radnjama dovedeni, a koje nisu izazov samo za demokratske perspektive Mostara, već i države u cjelini, u svjetlu predstojećih općih izbora 2022. godine još jednom apeliram da u svojstvu priznatih i prepoznatih prijatelja BiH pomognete povratiti integritet lokalnim izborima u Gradu Mostaru te da se zauzmete za deblokadu dijela mostarskog sporazuma koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona s ciljem provedbe odluke Ustavnog suda BiH U 23/14 o demokratskom predstavljanju konstitutivnih naroda. To možete učiniti zauzimanjem asertivnijeg stava i jačeg angažmana u ovim pitanjima od vitalnog značaja za spas vladavine prava, izborne volje i demokratske slobode naših građana. Uvjeren sam kako ćete, u zajedničkom cilju ostvarenja funkcionalne i europske BiH, žurno i bez oklijevanja iskazati svoju neupitnu opredijeljenost zaštiti načela koja zagovarate i u vlastitom djelovanju”, navodi se u pismu predsjednika HNS-a BiH.

Pismo je upučeno voditelju Izaslanstva EU u BiH Johannu Sattleru, veleposlaniku SAD u BiH Ericu Nelsonu, visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, voditeljici Misije OESS-a u BiH Kathleen Kavalec, visokom predstavniku Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjedniku Europske komisije Josepu Borrellu, povjereniku za proširenje i susjedsku politiku Europske unije Olivéru Várhelyi, izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulu Rangelu, predsjedniku Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) Davidu McAllisteru, predsjedatelju Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Romeu Franzu, predsjedniku Europske pučke stranke (EPP) Donaldu Tusku te predsjedatelju EPP grupe u Europskom parlamentu Manfredu Weberu.