Čović pokazuje znake spremnosti za deblokadu u FBiH, Čampara gubi mjesto ministra

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je u petak u Mostaru kako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio mogućnost deblokade nekih procesa u Federaciji BiH.

Izetbegović je to kazao novinarima nakon sastanka izaslanstva SDA s predstavnicima županijskog i gradskog odbora te stranke na kojem su razgovarali o gospodarskim i infrastrukturnim projektima, kao i stranačkim problemima oko jedinstva u stranci a koji, kako je rekao Izetbegović, nisu izraženi u Hercegovini.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o sastanku čelnika SDA i HDZ BiH, koji je najavljen za sljedeći tjedan, Izetbegović je kazao kako očekuje da se na tom sastanku konačno deblokiraju neki procesi u Federaciji BiH, poput formiranja nove Vlade FBiH i popunjavanja Ustavnog suda.

– Hrvatska strana inzistira na tome da treba riješiti pitanje koje njih frustrira, odnosno njihovu tvrdnju da brojniji narod Bošnjaci Hrvatima biraju njihove predstavnike, konkretno člana Predsjedništva pa na niže. Mi, pak, tvrdimo da imamo dominaciju manjine u parlamentima. Odnosno da HDZ, koji ima petinu, odnosno manje od petine ruku u Zastupničkom domu, kroz Dom naroda zaustavlja što god hoće – kazao je Izetbegović.

Zbog tih blokada, dodao je, tri godine nakon održanih izbora nije formirana nova Vlada FBiH, a godinama se ne popunjavaju upražnjena mjesta u Ustavnom sudu FBiH.

– Imamo jednu dominaciju s njihove strane i mi tražimo da se ta stvar riješi. Jučer sam prvi put dobio odgovor od Čovića da su oni vjerojatno spremni da idu u tom smjeru i to bi bio istorijski pomak. Ako se nadležnost domova naroda, federalnog i državog, svede na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa onda je moguće mnogo toga dalje pokrenuti, onda može i ova interresorna grupa dobiti vjetar u leđa i zaista nešto uraditi – izjavio je Izetbegović.

Prvi čovjek SDA prokomentirao je izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koji je kazao da bi odlaskom Hrvata iz Bosne i Hercegovine taj prostor ostao prazan te da bi ga mogli naselili neki drugu:

– Neka gospodin Jandroković bude uvjeren da smo mi puno više zainteresirani da Hrvati ostanu u ovoj zemlji nego on. Ova zemlja (BiH) dala je trećinu stanovništva Hrvatske. Premijeri, nogometni izbornici, sportaši, umjetnici…. BiH je itekako mnogo dala Hrvatskoj i mi bi voljeli da ti procesi iseljavanja u BiH prestanu, da naši prijatelji, naša braća Hrvati ostanu tu s nama i mi ćemo sve učiniti da tako bude. Ne vidim da tu ima neki zabrinjavajući trend. Ono što je tjeralo Hrvate iz BiH bila je jedna glupa, nasilnička politika, i to upravo ona koja je dolazila iz Zagreba prije 30 godina, politika koja je pokušala napraviti etnički čiste entitete, koja je sukobila Hrvate s njihovom braćom Bošnjacima – ustvrdio je Izetbegović.

Schmidt ima ‘jača leđa’

Kada je u pitanju izbor novog visokog predstavnika, predsjednik SDA kazao je kako se nada da će Christian Schmidt imati jaču potporu nego što ju je imao njegov prethodnik Valentin Inzko.

– Novi visoki predstavnik, da tako kažem, ima “jača leđa”. Gospodin Inzko je sasvim sigurno bio prijatelj Bosne i Hercegovine, odlično je poznavao prilike i da je imao potporu sigurno bi učinio puno više. Ja se nadam da će gospodin Schmidt imati tu jaču potporu. Bit će tu nekih otpora za koje vjerujem da će biti prevaziđeni i očekujem da će novi visoki predstavnik biti nešto efikasnije od svog prethodnika – kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o izjavi Asima Kurjaka vezano za postdiplomski rad njegove supruge Sebije Izetbegović, predsjednik SDA je kazao kako ga čudi da je Kurjak, čovjek s takvim dignitetom i društvenim statusom, “sebi dopustio da izjavi takve neistine”.

– On je takvim izjavama sebe doveo u pitanje a ne profesoricu Izetbegović, jer je sasvim jasno da je ona studirala i u Zagrebu i Sarajevu te da se to sve da dokazati i provjeriti – poručio je Izetbegović.

U nastavku posjeta Hercegovini izaslanstvo SDA, u kojem su pored predsjednika stranke federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i federalni premijer Fadil Novalić, posjetit će Stolac.