Članovi komisije RS-a za Srebrenicu negatori su razmjera zločina Aušvica

Članovi komisije RS-a za Srebrenicu i Sarajevo su dokazani desničari i negatori razmjera zločina u Aušvicu, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

– Memorijalni centar upozorava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da ova institucija nije nikakvo ‘udruženje građana’ ili ‘organizacija’, već je ustanova uspostavljena zakonom i od države Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, iz ove institucije poručuju da je vrijeme da se preispita zakonitost uspostave i rada ‘komisija’ koje je Vlada entiteta Republika Srpska imenovala za podnošenje izvještaja o “stradanju Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i stradanja svih naroda u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine.” – navodi se u saopćenju.

Te komisije nemaju nikakav naučni kapacitet ni kredibilitet da nepristrasno istražuju pitanja zločina genocida u Srebrenici i drugih zločina u ratu u BiH, uključujući zločine počinjene za vrijeme opsade Sarajeva, naglašavaju iz Memorijalnog centra.

Domaćoj i međunarodnoj javnosti napominju da je jedna od ključnih osoba ovog političkog projekta čiji je cilj minimiziranje žrtava, negiranje genocida i historijski revizionizam, izvjesni Raphael Israeli, koji je u državi Izrael prepoznat i osuđen od većine javnog mnjenja kao ekstremni desničar i koji je u svojoj knjizi ‘Arapska manjina u Izraelu: Otvoreni i skriveni procesi’ zagovarao formiranje koncentracionih logora za arapsko stanovništvo.

Član Komisije je i Giuseppe Zaccaria koji je domaćoj javnosti poznat kao glasnogovornik kompanije ‘Fiat Srbija’ u Beogradu. Također, u komisijama je i Gideon Greif koji je javno tvrdio da je ‘Jasenovac bio monstruoznije mjesto od Aušvica’ te je poznat po višestrukim javnim istupima s ciljem politizacije pitanja zločina nad Srbima za vrijeme Drugog svjetskog rata, što je u nekoliko navrata činio u izravnoj koordinaciji s ministrom Ivicom Dačićem, što dovodi u pitanje njegov akademski kredibilitet, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Napominju da su ‘komisije’, pored njihove uloge u negiranju genocida, još jedna prilika za netransparentno i nenamjensko trošenje budžetskog novca koji pripada svim građanima BiH.

Memorijalni centar Srebrenica ističe da su milioni maraka na sličan način utrošeni u propali program ‘Istorijski projekat Srebrenica’, koji je također finansirala Vlada RS, a čiji su izvještaji također običajno koincidirali s važnim događajima, godišnjicama i presudama za genocid u Srebrenici kao forma političkog kontraudara.

– Memorijalni centar Srebrenica ne prihvata, za razliku od paraprojekata historijske revizije koju finansiraju vlasti u entitetu RS, bilo kakvo političko djelovanje u svojim okvirima, a u svom djelovanju istupa isključivo u onim slučajevima kad se dovodi u pitanje karakter počinjenog zločina genocida, kada se negiraju žrtve genocida te kada se osobama koje su preživjele genocid negira njihovo pravo na zaštitu dostojanstva, pravo na povratak iz mjesta u koja su prognani i pravo na istinu.

Pozivamo institucije entiteta Republika Srpska da se vrate na pozicije u okviru kojih su prihvatili izvještaj “Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine”, što smo smatrali jedinstvenim primjerom pomaka u minimalističkom, ali ipak institucionalnom suočavanju sa prošlošću, umjesto da se bave sramnom politizacijom i negiranjem genocida u Srebrenici kroz revizije vlastitih izvještaja i sudski utvrđenih činjenica – naveli su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

 

0