Četvorka uzima glasove Bošnjaka, ali im smeta Institut za bosanski jezik

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo pred ovim zakonodavnim tijelom podnio je inicijativu da postoje Instut za jezik preimenuje kako bi se zvao Institut za bosanski jezik. Ta inicijativa nije prošla, protiv su bili i zastupnici Naroda i pravde. Ova činjenica je iznenadila dio javnosti iz kojih upravo dolazi NiP i predsjednik Elmedin Konaković crpe glasove. Zahiragić je obavijestio javnost da su “neki otišli toliko daleko i uporedili su inicijativu sa Dodikovim politikom”.

– Dakle, njima je borba za najstariji i istovremeno najugroženiji jezik, kako danas, tako i posljednjih stoljeća, jedna kao negiranje nečijeg jezika i šovinizama. Kakve vratolomije i neznanje. Kakav kompleks niže vrijednosti. Kakva okupacija. Ne trebaju nam negatori, dovoljni smo mi sami. Za moju inicijativu glasalo je samo 9 od 35 zastupnika, objasnio je Zahiragić.

Jedan od komentara na odbijenu inicijativu donio je i Nešad Hurem: Na sceni su vjerujući najveći izdajnici BiH i bošnjačkih interesa u historiji.

Sanel Pehilj kaže: Jadni Konaković bi možda i htio nešto, ali ne smije se, ne da mu vojvoda Kojović.

Zastupnik SDA je iznenađen jer je zastupnik Elmedin Konaković ubrzo podnio sličnu inicijativu, iako za njegovu nije glasao.

– Pokrećem inicijativa za osnivanje Instituta za bosanski jezik u okviru postojećeg sistema ili osnivanje novog pravnog subjekta, glasi Konakovićeva inicijativa.

– Nakon što je kolega Konaković vidio negativne reakcije javnosti, neposredno nakon što ni on, niko iz NIP-a, nije glasao za moju inicijativu za Institut za bosanski jezik, podnio je sličnu inicijativu, objasnio je Zahiragić.

– Haris Zahiragić Konakoviću došao je kao tutorijal za vođenje politike, jedan je od komentara nakon djelovanja NiP-a i Konakovića u kantonalnoj skupštini.

DEBLOKADA.COM