Cerić preko Mustafića skicirao ideološku matricu kojoj pripada Bećirović

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić osvrnuo se na aktuelnosti oko utrke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Učinio je to na kreativan način, komparirajući svoj sa stavom reditelja Dine Mustafića. Da li je Cerić u kratkim crtama napravio najbolji kroki Mustafića a onda i osvijetlio cijelu idološku grupu koja gravitira Denisu Bećiroviću? Prosudite sami:

Nisam ni ja niujednoj partiji, kao ni Dino Mustafić, ali sam javno angažiran i zato ne mogo ostati po strani kada je riječ o izboru bošnjačkog člana u Predsjedništvu bosanske države.

Dakle, ja nisam “za” Denisa Bećirovića zato što mislim da nije dorastao te visoke i važne državne funkcije u bosanskoj državi zato što je momak mlad bez iskustva, posebno vojnog, za taj nacionalni i državnički posao. Iznosim ovaj svoj stav dok imam slobodu vlastitog mišljenja i govora i dok još uvijek ima slobode u Bosni da se u Sarajevu i širom Bosne može nesmetano glasno učiti i slušati ezan sa munara bosanskih džamija i dok se još uvijek u bosanskim školama može predavati islamska vjeronauka.

Inače, Mustafićina multikultura je unikulturna sa uniformnim i bezličnim svjetonazorom, gdje vjera nije samo višak, već “opijum” za narod, koji je zbog toga slijep pa nije vidio svjetlost performanse nagog čovjeka pred Narodnim pozorištem, koji je najavljivao bosansko proljeće. No, narod nije samo slijep, već je i glup zato što vjeruje onima, koji s njim dijeli sudbinu dina i ummeta. Bio bi narod i prosvjetljen i pametan i multikulturan ako bi se odrekao vjere – islama i nacije – bosanske radi suživita sa susjednim državama, bio bi narod sretan i zadovoljan ako bi se oslobodio ispiranja mozga od ezana, bio bi narod bosanski spašen ako bi pristo na abjuraciju bosanskih šehida i gazija. To su poruke Bošnjacima, koje slušaju svaki dan i čitaju na gotovo svim namjenskim portalima društvenih mreža – samo se vi odreknite svojih šehida i gazija na čelu sa Alijom Izetbegovićem i bit ćete spašeni. No, pametnom je dovoljan išaret, napisao je Cerić.