BRAĆA TURCI! Na domaću bespilotnu letjelicu integriran i domaći optički sistem

Turska namjenska industrija ostvarila je još jedan važan iskorak integriranjem domaćeg elektro-optičkog sistema za otkrivanje, motrenje i nišanjenje meta CATS na borbenu bespilotnu letjelicu Bayraktar TB2, koja je također u potpunosti turski domaći proizvod, javlja Anadolu Agency (AA).

Borbena bespilotna letjelica Bayraktar TB2 već je pobrala sve simpatije globalne odbrambene industrije, a proizvod je turske kompanije Baykar, dok je elektro-optički sistem CATS proizvod turske kompanije ASELSAN.

Iz Baykara i ASELSAN-a su saopćili da je CATS uspješno integriran na platformu Bayraktara TB2 i da je to potvrdio i nedavni test na vojnom poligonu. U saopćenju se navodi da je metu otkrio i laserom naciljao domaći turski optički sistem s domaće turske bespilotne letjelice, a da je meta i pogođena i uništena domaćim turskim pametnim projektilima MAM-L koji su proizvod kompanije Roketsana.

Optički sistem CATS pokazao se izuzetno uspješnim u otkrivanju, praćenju i ciljanju meta i na velikim udaljenostima i pri brzom kretanju. Aselsan, Baykar i Roketsan su uzdanice turske odbrambene industrije čiji ključ uspjeha u proteklim godinama leži u saradnji i integraciji proizvoda domaćih kompanija.

 

1+