BOŠNJAK UBIJAO BOŠNJAKE! Uhapšen Sabahudin Kajdić osumnjičen za zločine u Prijedoru

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, locirali su, identificirali i lišili slobode osumnjičenog Sabahudina Kajdića zv. Saša, rođenog 1969. godine u Prijedoru.

Osumnjičeni se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okolice, kao pripadnik Prijedorske motorizovane brigade VRS, počinio progon civilnog stanovništva i kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

On se tereti da je, zajedno s drugim pripadnicima VRS, u julu 1992. godine, u mjestu Gornja Puharska, općina Prijedor, sudjelovao u prisilnom odvođenju dvojice civila bošnjačke nacionalnosti kojima se od tada gubi svaki trag, kao i da je sudjelovao u odvođenju i ubojstvu dvojice civila koji su nakon odvođenja iz kuća ubijeni na lokalitetu Jordan Njive.

Osumnjičeni se također tereti za mučenje i zastrašivanje većeg broja civila bošnjačke nacionalnosti.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičenog nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Istragom o navedenim događajima, bio je obuhvaćen i osumnjičeni B.M. (1952.) koji je nedavno iznenada preminuo, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.