Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Bob Dole je bolje znao ko su neprijatelji BiH od naših intelektualaca poput Kazaza i Bajtala

Preminuo je bivši američki senator i predsjednički kandidat Bob Dole (98) koji je bio veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je telegram saučešća povodom njegove smrti.

“Sa dubokom tugom sam primio vijest o smrti Boba Dolea, bivšeg američkog senatora i velikog prijatelja Bosne i Hercegovine. Saosjećam sa njegovom porodicom i prijateljima u ovim trenucima. U vrijeme kada su brojni u međunarodnoj zajednici pasivno i indiferentno posmatrali brutalnu agresiju na Bosnu i Hercegovinu i genocidni napad na bošnjački narod, senator Dole je, skupa sa svojim kolegama u Američkom kongresu, bio istinski glas pravde i savjesti čovječanstva”, napisao je Džaferović u telegramu saučešća.

Kako je kazao, njegova neumorna nastojanja da skine nepravedno nametnuti embargo na oružje bili su borba za spas civilizacije koja je, ostajući nijema pred patnjama ljudi u Bosni i Hercegovini, počela kliziti niz ivicu propasti.

“Pravedništvo senatora Dolea nas vječno obavezuje i vječno ćemo ga pamtiti. Neka počiva u miru”, dodao je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je saučešće predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu i porodici preminulog.

– Odlazak senatora Dolea veliki je gubitak za slobodu i demokratiju u cijelom svijetu te posebno za nas u Bosni i Hercegovini. Nikada nećemo zaboraviti veliku podršku koju je senator Bob Dole pružao državi Bosni i Hercegovini u njenim najtežim trenucima i u vremenu borbe za njen suverenitet i teritorijalni integritet. Senator Bob Dole jasno je razlikovao one koji se bore za međunarodno priznatu državu i odmetnike od međunarodnog prava i bio je jedan od najsnažnijih glasova o istini naše pravedne borbe – naveo je predsjedavajući Komšić u objavi na Facebook stranici. 

– Zahvalni smo mu što je poslije agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu nebrojeno puta ukazivao na svu pogubnost destruktivnih politika unutar Bosne i Hercegovine koje su ugrožavale mir, sigurnost i prosperitet građana i države – ističe također Komšić.

Bob Dole obavljao je funkciju američkog senatora od 1969. do 1996. godine. Bio je i kandidat Republikanske stranke za predsjednika na predsjedničkim izborima 1996. godine te kandidat za potpredsjednika na izborima 1976.