Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

BEVANDA NA CRNOJ LISTI? Schmidt nametnuo Odluku o finansiranju izbora

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt nametnuo je Odluku o finanasiranju predstojećih ovogodišnjih izbora u Bosni i Hercegovini, saopćio je on danas u susretu s novinarima u Sarajevu.

– Ovom odlukom nalažem sljedeće: Centralna izborna komisija dobit će iznos od 12,52 miliona KM, koji je inicijalno određen za pripremu i organizaciju izbora kao posebna alokacija. Ovim se ne isključuju dalja izdvajanja koja bi mogla biti neophodna za osiguravanje izbora. Ova odluka stupa na snagu čim bude objavljena na web-stranici OHR-a. Mojim odlukama pravosnažno se mijenja Odluka Vijeća ministara BiH te dodjeljuje puni iznos od 12,52 miliona KM Centralnoj izbornoj komisiji, kao i osiguravaju trajna sistemska rješenja za automatsko i kontinuirano finansiranje izbora, kao i privremeno finansiranje u situacijama u budućnosti kada budžet ne bude usvojen – rekao je Schmidt.

Nije zadovoljan, dodao je, što je morao posegnuti za njegovom odlukom, ali je pritom imao na umu opredijeljenost mnogih ljudi da izbori budu održani.

– Odgovorni političari nisu bili u stanju organizirati nešto što je samo po sebi tek proceduralna stvar kao što je finasiranje izbora. I da potpuno pojasnim stvari, da ne bi došlo do prepričavanja – ovo nije odluka koja se tiče samog Izbornog zakona, znam da se na tome puno radi; hitno apelujem na sve da dođu do razumijevanja da izbori nisu donacija stranaka građanima nego je riječ o temeljnom pravu građana da glasaju i izraze svoj stav. Datum izbora odavno je određen i odgovornima smo se dovoljno rano i obratili; OSCE, Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i visoki predstavnik pisali su im već 20. januara u vezi s finansiranjem predstojećih izbora; isti apel ponovili smo 5. aprila, međutim, nismo dobili dostatan odgovor. Da kažem sasvim jasno. Kao neko ko zna da su politika, razgovori i debate nešto što se tiče pregovora – svako ko misli da može igrati političke igre s osnovnim zahtjevima demokratije mora biti – odgovoran. Međunarodna zajednica će to pomno pratiti – riječi su Christiana Schmidta.

Bosna i Hercegovina je, prema njegovim daljnjim navodima, u ključnoj tački svoje historije, u prilici da bliže priđe Evropskoj uniji, međutim, kao takva, trebalo bi da bude u stanju da sama organizira izbore, što se mora učiniti zbog biračkog tijela, zbog svakog pojedinca koji želi da glasa 2. oktobra.

– Oni su pravi suvereni, a ne neko drugi – rekao je visoki predstavnik.

Pred sjednicu Vijeća za implementaciju mira, on je zahvalio za podršku međunarodne zajednice održavanju izbora, uvjeren da pripreme sad mogu početi brzo.

Pojašnjavajući kako se odlučio na nametanje njegove odluke, obrazložio je da se jučer upoznao s odlukom Vijeća mibnistara Bosne i Hercegovine, donijetom s velikim zakašnjenjem, koja se činila kao korak u pravom smjeru, ali nakon provjere,  zaključio je da nije dovoljno dobra.

– Nakon što sam jutros prikupio detaljene informacije na zajedničkom sastanku s Ministarstvom finansija i trezora i Centralnom izbornom komisijom, sasvim je jasno da planirani novac nije bio dovoljan – kazao je Schmidt novinarima.

Budući da finansiranje izbora predviđenih za 2. oktobar 2022. još nije bilo potpuno obezbijeđeno, trebalo je hitno osigurati pravovremeno održavanje, zaključio je.