BANJALUKA! “Kosmos” će proizvoditi filtere za rusku kompaniju “Kret”

Proizvodnja i distribucija filtera za pročišćavanje vazduha “TioCraft”, koji su osmišljeni i patentirani u Rusiji, trebalo bi da počne već u januaru u banjalučkom privrednom društvu “Kosmos” koje je potpisalo sporazum sa ruskom kompanijom “Kret”.
Predstavnici ruske kompanije, koji su boravili u “Kosmosu” istakli su da je riječ o jedinstvenom fotokatalitičkom sistemu prečišćavanja vazduha od virusa, bakterija i plijesni koji ima široku primjenu u domaćinstvima, poljoprivrednoj proizvodnji i medicinskim ustanovama, piše Glas srpske.
Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević istakao je da je ovaj projekat nastavak dobre saradnje sa Rusijom koja je uspostavljena još u avgustu.

– Partnerima iz Rusije u idućem periodu trebamo dostaviti podatke o prostoru u kojem će se instalirati ti filteri jer se na osnovu analize vazduha određuju filteri koji idu u takve prostorije. Na tome će se zasnivati posao – rekao je Petričević.

Dodao je da je uvjeren da će realizacija ovog projekta biti samo prvi korak ka još uspješnijoj poslovnoj saradnji sa ruskim kompanijama.

– “Kosmos” će proizvoditi kućišta i elektronički dio filtera, dok će se “srce” i sam filter dostavljati iz Ruske Federacije. Gotov proizvod plasiraće se na domaćem tržištu, Srbiji i cijeloj Evropskoj uniji – pojasnio je Petričević i dodao da se ti filteri trenutno nalaze samo na tržištu Rusije i Azije te da će na ovaj način obuhvatiti šire tržište.

Zamjenik generalnog direktora kompanije “Kret” Aleksandar Mitjuškin rekao je da se vrijednost ovog projekta ogleda prvenstveno u osiguranju zdravstvene zaštite stanovništva, te da još ne može precizno govoriti o ekonomskoj vrijednosti projekta.

– U ovoj fazi razmatra se plan zajedničke proizvodnje na teritoriji Republike srpske. Osnovna funkcija filtera je pročišćavanje vazduha i ima primjenu u širem području. Tehnologija koju mi zastupamao je najefikasnija i nema alternativu – rekao je Mitjuškin i izrazio zahvalnost Vladi RS što je pokazala interes za ovim projektom. Mitjuškin ističe da nije preciziran krajnji datum za realizaciju projekta, te da je riječ o dugotrajnom projektu.

Direktor “Kosmosa” Dušan Vještica rekao je da se razmtraju modaliteti za relaizaciju projekta.

– Projekat se realizuje na bazi transfera tehnologija. Prve uzorke očekujemo već idući mjesec i početak proizvodnje filtera već u januaru ili februaru – rekao je Vještica i dodao da je riječ o veoma složenom proizvodu u tehnološkom smislu.

Saradnja sa ruskim kompanijama omogućena je zahvaljujući momorandumu koji je Vlada RS potpisala sa ruskom državnom korporacijom “Rosteh” koju čini 11 korporacija, na Međunarodnom vazduhoplovnom samitu “MAKS 2019” koji je u avgustu održan u Moskvi.

 

0