Azerbejdžanska vojska oslobodila vrh Murovdaga

Azerbejdžanska vojska oslobodila je od armenske okupacije vrh Murovdaga, najvišeg planinskog lanca na Malom Kavkazu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da je vrh Murovdaga oslobođen tokom kontranapada kojeg su azerbejdžanske snage pokrenule nakon jutrošnjih artiljerijskih napada koje su armenske snage izvele na azerbejdžanska naselja i vojne položaje.

U saopćenju se navodi da je zauzimanje vrha Murovdaga strateški važno jer će azerbejdžanska vojska moći nadzirati puteve koji spajaju Armeniju sa naseljima na teritoriji Azerbejdžana koja armenska vojska drži pod okupacijom.

Također se navodi da će azerbejdžanske snage moći spriječiti kretanje armenskih vojnih konvoja ka okupiranim mjestima Kelbecer i Agdere.

Turska je prethodno oštro osudila armenske napade i poručila da će na svaki potrebni način stati uz bratski Azerbejdžan. Iz Ankare su također poručili da je Armenija još jednom pokazala da je glavni faktor nestabilnosti u regiji, a iz Moskve su pozvali na prekid sukoba i pokretanje pregovora.

0