Armija RBiH je izrasla u veličanstvenu vojnu snagu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović čestitao je 15. april, Dan Armije RBiH.

– Svim bosanskohercegovačkim patriotima upućujem iskrene čestitke povodom 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nastala iz nenaoružanog naroda, izloženog masovnim zločinima i protjerivanju, Armija RBiH izrasla je u veličanstvenu vojnu snagu, koja je uspjela da se odupre daleko nadmoćnijim agresorima i odbrani i sačuva cjelovitu Bosnu i Hercegovinu – navodi Džaferović.

Dodaje da je to bila jedina legalna vojna sila na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine.

– Ta armija nije odbranila samo Bosnu i Hercegovinu i njen narod. Vođena ratnim Predsjedništvom RBiH, na čelu sa Alijom Izetbegovićem, vojska koju su činili obični bosanskohercegovački ljudi, patriote svih naroda i svih vjera, branila je i odbranila civilizacijske vrijednosti modernog svijeta.

Na tu časnu borbu trebamo biti ponosni i mi i generacije koje dolaze poslije nas – istaknuo je Džaferović.

Kaže da je današnji dan i još jedan u nizu povoda „da se sa dužnim pijetetom i poštovanjem prisjetimo svih šehida i poginulih boraca. Njihova žrtva ugrađena je u temelje Bosne i Hercegovine i naše slobode, te zato sjećanje na njih nikada neće i ne smije biti izbrisano“.

– Naša obaveza je da na istim principima na kojima je vođena borba za očuvanje Bosne i Hercegovine gradimo i njenu budućnost. Naša vizija je multietnička, demokratska i prosperitetna Bosna i Hercegovina, domovina ravnopravnih naroda i građana, članica EU i NATO-a. U tome ćemo istrajati – navodi Džaferović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

0