Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo prvostepenu osuđujuću presudu Sakibu Mahmuljinu

Odlukom Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine poništena je prvostepena presuda Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine, potvrdio je za BIRN član njegovog advokatskog tima, branilac Fahrudin Ibrišimović.

On kaže da još nije dobio pisani otpravak presude.

– Nije još zakazan pretres pred Apelacionim vijećem, vidjet ćemo kada će biti – rekao je Ibrišimović.

Žalbe su izjavljene u septembru ove godine, kada je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo veću kaznu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, dok je odbrana zatražila oslobađanje ili novo suđenje.

Mahmuljin je u prvostepenom postupku osuđen na deset godina zatvora jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Sud je Mahmuljina proglasio krivim jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici Odreda “El-Mudžahidin”, jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen. On je osuđen za zločine nad zarobljenicima, civilima i ranjenicima.

Mahmuljin je oslobođen dijela optužbi jer je Vijeće zaključilo da nije bio informisan o zločinima, a odbijena je jedna tačka optužnice, od koje je Tužilaštvo odustalo.

Suđenje Mahmuljinu počelo je u martu 2016.