ANTIDAYTON POKRET! Dan bijelih traka obilježen i u Beču

Movodom Međunarodnog Dana bijelih traka organizovan javni skup i predstavljanje instalacije sa profilima ubijene djece u Prijedoru, u centru Beča u Austriji. Zbog lošeg vremena, ali i zbog mjera zakona povodom pandemije, bilo je prisutno oko stotinu posjetilaca, navodi AntiDayton pokret. Navode da ni vrijeme ni vjetar ni kiša nisu obeshrabrile organizatore da ideju sprovedu do kraja.

Skupu je prisustvovao i ambasador BiH u Austriji, gospodin Kemal Kozarić koji je u svom emotivnom obraćanju napomenuo da su ovakva obilježavanja jako bitna za nezaborav gdje god je to moguće organizovati.

Takođe skupu je prisustvovao i gospodin Omar Al-Rawi ispred Gradskog vijeća Beča i Parlamenta bečke pokraine, koji je uputio i pozdrave u ime gradonačelnika. U svom emotivnom govoru napomenuo je da su bijele trake kopija genocidnog sistema koji je korišten nad Jevrejima sa žutim trakama te da to dovoljno govori o sistemskom etničkom čišćenju jednog naroda.

Nakon njega obratio se i Damir Saračević, predstavnik Saveza bh. udruženja Austrije Consilium Bosniacum, jedan od organizatora skupa. Naveo je da je kultura sjećanja jedan od najbitnijih elemenata za očuvanje istine, i da će nove generacije jedino na taj način biti edukovane, posebno one koje odrastaju izvan BiH.

Za kraj obratio se i inicijator obilježavanja Dana bijelih traka u Beču i suorganizator, Nihad Aličković ispred AntiDayton pokreta. Rekao je da kultura sjećanja mora jačati u nacionalnom krugu, ali i šire, da se sredstva istine moraju koristiti za taj put i da se ne smije zaboraviti sve učinjeno. Naveo je da je ovo prvi put da se bošnjačke žrtve nakon 11 genocida mogu izražavati i na ovakav način, nakon svih prethodnih genocida nad njima. To nije bilo moguće niti je bilo dozvoljeno nakon prethodnih genocida i zločina. Danas je već puno veća sloboda govora i zato se u tome nikada ne smije prestati. Ovo je najdokumentovaniji genocid nad Bošnjacima i sa širenjem istine se ne smije stati nikada.

Na skupu su predstavljeni profili 102 djece sa njihovim podacima s ciljem da s ene zaboravi a građani su pozvani da donesu igračke sa sobom te ih postave ispred profila. Igračke će biti poklonjene i donirane djeci s posebnim potrebama.

AntiDayton pokret u Sarajevu je sinoć iza ponoći postavio i bijelo platno iznad Vječne vatre u centru Sarajeva s ciljem obilježavanja 31. maja, povodom Dana bijelih traka koje svjedoči o 3176 ubijenih civila u Prijedoru tokom agresije na RBiH.