Akcija u 28 turskih gradova: Uhapšena 24 pripadnika FETO-a infiltrirana unutar vojske

Tužilaštvo Republike Turske izdalo je nalog za privođenje najmanje 59 osoba u ukupno 28 turskih gradova, a riječ je o osumnjičenima u okviru istrage o infiltriranim elementima terorističke organizacije FETO unutar Oružanih snaga Turske. Među 59 osumnjičenih tokom jutrošnjih akcija uhapšene su najmanje 24 osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Republičkog tužilaštva u Izmiru se navodi kako je riječ o osobama za koje je utvrđeno da su putem šifriranih telefona imale komunikaciju s visokorangiranim pripadnicima terorističke organizacije FETO-a, a neki od njih su otkriveni na osnovu izjava koje su dali drugi pripadnici FETO-a koji su bili infiltrirani u turskoj vojsci.

Akcije hapšenja provedene su u ukupno 28 turskih gradova, a dosad su uhapšene 24 osobe.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna.

Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

 

0