AKCIJA U 23 TURSKA GRADA! Uhapšen 41 pripadnik FETO-a infiltriran unutar vojske

Po nalogu Tužilaštva u Istanbulu uhapšena je najmanje 41 osoba, među ukupno 68 za koliko je izdat nalog za hapšenje, u ukupno 23 turska grada, a riječ je o osumnjičenima u okviru istrage o infiltriranim elementima terorističke organizacije FETO unutar Oružanih snaga Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Tužilaštva se navodi kako je riječ o osobama za koje je utvrđeno da su putem šifriranih telefona imali komunikaciju s visokorangiranim pripadnicima terorističke organizacije FETO.

Tužilaštvo je nakon istrage izdalo nalog za prviđenje najmanje 68 osoba, među kojima i penzionisani pukovnik turske vojske, šest aktivnih vojnika, 59 bivših polaznika vojne akademije.

U jutrošnjim akcijama koje su provedene u najmanje 23 turska grada uhapšena je 41 osoba.

Policija nastavlja tragati za preostalih 27 osumnjičenih.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u noći 15. jula 2016. godine u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

 

0