Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

AKCIJA “PRETIS”! Obilježena godišnjica pogibije Safeta Hadžića i njegovih saboraca

Dvadesetdeveta godišnjica akcije “Pretis” obilježena je u prisustvu preživjelih učesnika, Udruženja boraca “Patriotska liga” Vogošća i Novi Grad i Udruženja veterana Specijalni odred policije “Bosna”, predstavnika općina Vogošća i Novi Grad, predstavnika Kantona Sarajevo i Koordinacije boračkih udruženja Općine Vogošća.

Akciju, je 18. aprila 1992. godine, izvela Specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH na izvlačenju materijalno-tehničkih sredstava (naoružanja i municije) iz vogošćanske firme “Pretis”. Tom prilikom je poginuo brigadni general Safet Hadžić, kao i njegovi saborci Fahrudin Čavčić, Almir Islamović, Senad Čirić, Sead Velić i Nermin Zeljković.

Obilježavanje 29. godišnjice akcije “Pretis” organiziralo je Udruženje boraca “Patriotska liga” Vogošća u koordinaciji sa sa “Patriotskom ligom” Novi Grad i Udruženjem veterana Specijalni odred policije “Bosna”.

Učesnici su se prvo okupili na glavnoj kapiji “Pretisa”, koja je ujedno i mjesto pogibije Safeta Hadžića, a zatim je svečanost nastavljena na teretnoj kapiji “Pretisa”.

Saborci, članovi porodica,  i delegacije su položile cvijeće na spomenike na glavnoj i teretnoj kapiji, te na Centralno spomen – obilježje šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad Sarajevo, pokazujući da se ni u vremenima krize poput ove aktuelne sa pandemijom ne smije dozvoliti da se zaborave heroji odbrane od agresije.

Govoreći o značaju te akcije načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je naglasio da hrabrost, sposobnost i spremnost na žrtvovanje ljudi boraca koji su učestvovali u ovoj akciji treba da bude primjer i putokaz za sve nas i u vremenima koja su ispred nas. Također je istakao da su materijalno tehnička sredstva koja su tada izvučena odigrala značajnu, a možda i sudbonosnu ulogu u odbrani Sarajeva, saopćeno je iz Općine Vogošća.

Safet Hadžić (28. august 1952. – 18. april 1992.) bio je bosanskohercegovački političar, predsjednik Kriznog štaba sarajevske regije i organizator otpora za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Posthumno je dobio čin brigadnog generala te je odlikovan ratnim priznanjima: Zlatnim ljiljanom 1992. godine i najvišim armijskim odlikovanjem Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine. Bio je jedan od osnivača Stranke demokratske akcije Sarajeva, prvi predsjednik SDA Novog Grada, te jedan od osnivača SDA Rudog.