9. novembra 1993. HVO je srušio Stari most u Mostaru

U 10 sati i 16 minuta 9. novembra 1993. godine srušen je Stari most u Mostaru. Artiljerijskom paljbom sa položaja Hrvatskog vijeća obrane srušen je Stari, koji je do tada več bio značajno oštećen. Haaški sud je u presudi za UZP i Šestorci HVO-a okarakterisao Stari most kao vojni cilj i njegovo rušenje nije okarakterizirano kao ratni zločin.

Alija Izetbegović je izjavio da mu je to bio najteži dan u ratu. Rušenje Starog mosta pokazalo mu je da nema ništa ljudsko u onima koji su bili kidisali na BiH i Bošnjake.

Stari most u Mostaru preko rijeke Neretve je bio najveća lučna konstrukcija na svijetu u tom periodu. Dao ga je sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a za javnost 23. jula 2004. rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine Stari je uvršten na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture.

Ovaj momenat materskom kamerom zabilježio je Eldin Palata. On se tog jutra s vojnog položaja vratio kući i pri povratku uvidio da most “visi o tankoj niti”. Kaže da je toliko bio devastiran da bi ga “srušila i jača kiša”.

– Imao sam amatersku kameru za snimanje zabava i rođendana. Sišao sam u sokak u naselju Ograda iz kojeg se vidio kompletan most. Granate su padale jedna za drugom i na kraju je Stari pao. Ljudi su u nevjerici i pod kišom granata izašli da se uvjere da je zaista pao. Teško je opisati taj osjećaj. Čule su se psovke, kletve… I sam sam bio zatečen. Vraćao sam snimak s malog displeja u nevjerici, podsvjesno se nadajući da će se most nekako vratiti. Nije se, nažalost, vratio, ispričao je Palata za medije.

Pogledajte scene barbarstva naših komšija.