OVI MOMCI UDARAJU UKOST! Siluete koji podsjećaju na djela ekipe iz Blajburga

Simbolično je danas u u sarajevskom naselju Marijin Dvor postavljena instalacija koja simboliše nevino obješene građane Sarajeva, čime se želi ukazati i podsjetiti na historijske činjenice koje su rezultat djelovanja Maksa Luburića, prenosi Anadolu Agency (AA).

Instalacija silueta obješenih ljudi postavljena je danas u znak protesta protiv mise za Bleiburg, koja je najavljena za 16. maj u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Nihad Aličković, iz AntiDayton pokreta, koji je zaslužan za postavljanje instalacije, naveo je da su sebi dali za pravo da se suprotstave održavanju mise za one koje cijeli svijet osuđuje.

“U samom startu želimo istaći da naša reakcija nije usmjerena na održavanje same mise kao vjerskog obreda niti vjerske običaje. Mise se u Sarajevu i drugim gradovima BiH odvijaju bez ikakvih problema i incidenata i tako je bilo i tokom agresije u opkoljenom Sarajevu. Međutim, ono što razlikuje ovu najavljenu misu za 16. maj 2020. godine je to da se održava u ime zločinaca i posvećuje fašističkim linijama koje iza sebe imaju samo ostavljene leševe”, pojasnio je Aličković.

Podsjetio je na “bezrazložno vješanje civila u Sarajevu koje je počinjeno 28. marta 1945. godine, prema naređenju ustaškog upravitelja Sarajeva Maksa Luburića”. Kako je naveo, u sarajevskom Marijin Dvoru tada je obješeno 55 građana Sarajeva.

“Bilo je to tačno sedam dana uoči bijega navedenog zločinca iz Sarajeva. Od 18. marta do 4. aprila Maks Luburić je sa svojim ustašama provodio najgori fašistički teror nad građanima Sarajeva te pobio najmanje 783 stanovnika grada. Tim povodom i svim drugim zločinima koji su historijski fakti iza imena Maksa Luburića, apsolutno se protivimo ovom isključivo ciljanom obilježavanju i davanju značaja jednom zločincu i njegovim sljedbenicima”, kazao je Aličković.

Prema njegvim riječima, Sarajevo je kao grad preživjelo mnoge zločince, od Eugena Savojskog, Hitlera, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, pa tako i Maksa Luburića te ne žele pomisliti da bi “sutra neko mogao održati neko obilježavanje u ime posljednjih zlotvora koji su držali Sarajevo pod opsadom pune četiri godine”.

“U ime ljudskosti, u ime svih žrtava agresije i genocida, u ime historijskih fakata i u ime svih žrtava Maksa Luburića i svih građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine, pozivamo nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića da odustane od ovakve vrste mise koja će svojim održavanjem skrnaviti redovno održavanje mise koje katolici Sarajeva obavljaju”, rekao je Aličković.

Poručio je da “ukoliko održe navedenu misu u ime fašističkih vladara života i smrti iz tog perioda, svrstavaju se na njihovu stranu za šta zaista ne žele da vjeruju da je moguće”.

“Na samom koncu vaše karijere posebno u gradu u kojem ste kako poštovani tako i cijenjeni od svih religija, smatramo da vam nije potreban ovakav ispad i pamćenje po skrnavljenju i omalovažavanju grada u kojem služite”, kazao je Aličković.

“Pozivamo sve one koji su u mogućnosti da se svojim javnim oglašavanjem usprotive oživljavanju proustaških likova kroz vjerske obrede te im se na taj način daje značaj i peru ruke od svega negativnog i krvavog što ja ispisano iza njihovih imena”, dodao je on.