Umrla Beba Selimović

Jedna od najboljih interpretatorki sevdalinki u BiH Izeta Beba Selimović preminula je u Sarajevu u utorak 10. marta 2020.

Njen suprug Dževad Šabanagić istaknuo je Bebu Selimović kao čuvara sevdalinke, koju je najviše voljela, posvetila joj život i karijeru.

– Na najčestitiji način, obogatila je i sačuvala naše nematerijalno blago, a to je sevdalinka. Kao građanin kažem da je njen odlazak veliki gubitak na našoj kulturnoj sceni – naglasio je Šabanagić.

Dženaza Bebi Selimović bit će klanjana u četvrtak u 13.30 na gradskom groblju Bare u Sarajevu. Komemoracija legendarnoj interpretatorki sevdalinke bit će održana isti dan u Narodnom pozorištu Sarajevo u 11 sati.

Beba Selimović rođena je 1939. godine u Trebinju. Započela je pjevačku karijeru u Radio Sarajevu, ubrzo je postala popularna. Mnogi su je nazivali “Dama sevdaha”, zbog njenog ozbiljnog i časnog odnosa prema profesiji, kao i zbog njenog ozbiljnog ponašanja na estradi.

Karijeru je posvetila izvornoj sevdalinki, zadržala je njenu originalnost. Snimila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki u Radio Sarajevu. Dobitnica je mnogih priznanja i povelja za muzički uspjeh i pomoć u humanitarnim koncertima.