Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Rekordni rezultati konjičkog Igmana, izvoze u 50 zemalja proizvode vojne industrije

Lider među preduzećima namjenske industrije u BiH, kompanija „Igman“ d.d. Konjic, proizvela je u prvih devet mjeseci 2019. godine municiju u vrijednosti 100 miliona KM, što je 7,5 posto više u odnosu na isti period 2018.

Renomirana kompanija „Igman“ d.d. Konjic, koja u 2020. godini obilježava značajan jubilej 70-tu godišnjicu postojanja, oko 99 posto svoje proizvodnje plasira na inozemna tržišta, piše portal Poslovne novine.

Visoki sigurnosni standardi i kvalitet „Igman“-ovih proizvoda prepoznat je u više od 50 zemalja svijeta i na svim kontinentima.

Liderska uloga kao odgovornost

Prema riječima Đahida Muratbegovića, direktora „Igman“ d.d. Konjic, liderska uloga ove kompanije danas je više odgovornost, nego prestiž.

„A odgovornost nas tjera da i dalje budemo prepoznatljivi po kvalitetu proizvoda, da poslujemo s dobitkom, modernizujemo resurse, da imamo zadovoljne kupce, vlasnike i uposlenike… Nema potrebe za većim motivom od toga, što velike svjetske sile za odbrambene potrebe danas kupuju municiju u Bosni i Hercegovini, u Konjicu“, kaže Muratbegović.

Činjenica da je Igman d.d. Konjic u samom svjetskom vrhu po proizvodnji municije malog kalibra – 9 mm, 5.56 mm, 7.62 mm i 12.7 mm, dovoljan je pokazatelj da je ova kompanija jedan od najuspješnijih bh. brendova.

O tome govori i podatak da kompanija „Igman“ kontinuirano ostvaruje rast prihoda, koji danas dosežu iznos od oko 120 miliona KM na godišnjem nivou.

„U prvih devet mjeseci 2019. godine proizveli smo municiju u vrijednosti od oko 100 miliona KM , što je za 7,5 posto više u odnosu na isti period 2018. godine. Čak 90 posto prihoda kompanije u prvih devet mjeseci 2019. godine, ostvareno je izvozom. Rast prihoda pratio je i broj zaposlenih, tako da u kompaniji danas radi 1255 radnika, čija je prosječna plata oko 950 KM“, ističe Muratbegović.

Proizvodnja municije po ruskoj i NATO varijanti

Jedan od važnijih faktora za reputaciju koju “Igman” uživa na tržištu je mogućnost fabrike da istovremeno proizvodi municiju po istočnoj (ruskoj) i po zapadnoj (NATO) varijanti.

Takođe, proizvodi sa specijalnim zrnima AP, API, APIT, Solid je nešto po čemu se razlikuju od konkurencije.

„Kada govorimo o visokosofisticiranoj proizvodnji municije, ključni faktor je kadrovski kapital. Briga za kadrove ovdje je uvijek podrazumijevala da se tehnološki procesi stalno unaprijeđuju, kako bi se povećala produktivnost i poboljšali sigurnosni standardi, a sve s ciljem proizvodnje i plasmana kvalitetnog proizvoda“, dodaje Muratbegović.

Menadžment kompanije „ Igman“ investira značajna sredstva u proizvodnju, kako bi ispunili zahtjeve svojih kupaca.

U martu 2019. pustili su u rad pogon za proizvodnju pištoljske municije vrijedan 14 miliona KM, s kapacitetom proizvodnje 50 miliona metaka godišnje.

„Takođe, renovirali smo proizvodne i opitne poligone, izgradili nove magacine repromaterijala i ugradili prečistače otpadnih voda. Osim toga, usvojili smo nove verzije tri međunarodna standarda upravljanja kvalitetom: ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 i OHSAS 18001:2007. Pokrenuli smo i proceduru registracije žiga na međunarodnom nivou i uspješno okončali proces zaštite brenda u potpunosti“, rekao je Muratbegović za Poslovne novine..

I u narednoj 2020. godini „Igman“ će nastaviti s investiranjem u proizvodnju, a planirano je ulaganje od cca 10 miliona eura u novu opremu.

Neizostavan segment njihovog poslovanja biće i promocija na globalnom tržištu, a planiraju učešće i na sajmovima vojne inudustrije u Las Vegasu, Nirnbergu, Parizu, Kairu, Istanbulu, Abu Dhabiju, Kuala Lumpuru itd.

Certifikat bonitetne pouzdanosti za „Igman“ d.d. Konjic

„Certifikat bonitetne pouzdanosti je dokaz naše finansijske stabilnosti, potvrda sigurnosti poslovanja i alat kojim jačamo imidž na međunarodnom i domaćem planu. Također, imajući u vidu da je metodologija certificiranja precizna, bez mogućnosti manipulacije i da se dodjeljuje kompanijama koje ostvaruju natprosječne rezultate, posjedovanje certifikata bonitetne pouzdanosti predstavlja i nagradu za kolektiv, za naš predan rad, napore koje ulažemo… To je priznanje svakom uposleniku koji doprinosi da „Igman“ danas uživa status koji ima“, kaže Muratbegović.