Komšić i Džaferović glasali za priznanje Kosova, Dodik bio protiv

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je održalo tri sjednice, jednu redovna i dvije vanredne na kojim je razmatralo niz pitanja od interesa za BiH, njene entitete i narode.

Član Predsjedništva Milorad Dodik nakon sjednice na pres konferenciji u Istočnom Sarajevu, kazao je da je sa ostala dva člana Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, između ostalog razgovarao o pandemiji koronavirusa, nabavci vakcina, migrantskoj krizi, realizaciji zaključaka sa prošle sjednice među kojim je popuna 340 kadeta, u cilju povećanja efikasnosti granične službe u zbog migranata kao i borbi protiv trgovine ljudima.

– Na vanrednoj sjednici, razgovarali smo o mom zahtjevu da se donese odluka Predsjedništva da se ambasada BiH iz u Izraelu premjesti iz Tel Aviva u Jerusalem. Mislim da je to važno, jer je to dokaz prijateljstva prema jednoj, očigledno prijateljskoj zemlji prema BiH, a prije svega prema Srbima. Smatram da treba podržati napore jevrejskog naroda i Izraela na definisanju njihovog prava da odrede sjedište i da to drugi poštuju. Gospoda Džaferović i Komšić su glasali protiv, ja sam glasao za tu odluku, tako da ta odluka nije donesena. O njenoj sudbini ćemo vidjeti na koji način će se kretati. U svakom slučaju trebamo ostati posvećeni dobrim odnosima sa Izraelom u cjelini – kazao je Dodik.

Naveo je da je kod sljedeće tačke dnevnog reda vezane za Kosovo, Željko Komšić, kao član Predsjedništva u skladu sa svojim pravima, pokrenuo pitanje priznavanja Kosova kao nezavisne države sa međunarodnim kapacitetom.

– Komšić je to obrazložio da treba poštivati volja ljudi na Kosovu, da je to stav o koji su oni već odavano odlučili, da je to faktičko stanje itd. U konačnom glasanju Džaferović i Komšić su glasali za odluku da se prizna Kosovo kao nezavisna država, a ja sam bio protiv. Daljnja procedura ide tako što će se na sljedećoj redovnoj sjednici ta tačka obavezno staviti i o njoj će se odlučivati, ali i to nije konačno mjesto odluke. Konačno mjesto odluke je Narodna Skupština RS. Vjerujem da je epilog da Kosovo neće biti priznato. Kosovo ne može da bude priznato je RS ne smatra da Kosovo zaslužuje da bude nezavisna država – kazao je Dodik.

Naveo je da njegova jučerašnja posjeta Zagrebu “ne silazi sa stuba interesa”.

– Sastanak sam dogovarao sa predsjednikom Zoranom Milanovićem. Htjeli smo da razgovaramo o aktuelnoj situaciji o političkim pitanjima koja su važni za obje zemlje. Smatrao sam da je dobra prilika da rukovodstvo Hrvatske upoznam sa aktuelnom situacijom u BiH. Ukazala se prilika sa se održi sastanak i sa premijerom Plenkovićem. Razgovarali smo o političkim pitanjima, o našoj ekonomskoj saradnji, infrastrukturnim projektima, o mostovima i njihovom održavanju, prekategorizaciji mostova. U razgovoru sa predsjednikom i premijerom zaključeno je da se komunikacija odvija što je moguće više – kazao ja Dodik.

Navodi da je jedna od tema bila i odlagalište nuklearnog otpada Trgovska gora, te da je on još u martu 2019. godine pokrenuo to pitanje.

– Još tada smo tražili da Hrvatska odstupi od toga. Tražili smo od organa BiH da postupaju u skladu s tim, ako bude trebalo i preko međunarodnih institucija pravde. Naravno da ja to ne mogu riješiti sam. To je pitanje iz nadležnosti suvereniteta Hrvatske i ono što možemo da činimo, a to sam i radio, da razgovaramo na tu temu i da pokušamo privoljeti državne organe Hrvatska da to pitanje promjene – izjavio je Dodik.

Dodao je da je sastanak u Zagrebu bio veoma uspješan, te da mu apsolutno nije bilo važno u kojem je bio formatu.

– Važno je da se sretnemo sa važnim ljudima iz međunarodne politike, tako je bilo i ovaj put. Sastanak je imao radni karakter, radne posjete člana Predsjedništva BiH u skladu s poslovnikom koji ima svaki član Predsjedništva – kazao je Dodik.

Izjavio je da se i dalje nastavlja neprihvatljiva praksa u kojoj se bošnjački predstavnici u institucijama Vijeća ministara BiH i drugim nivoima vlasti ponašaju veoma autonomno i neodgovorno prema BiH, kršeći procedure i propise.

Kazao je da se to odnosi i na ministricu vanjskih poslova Biseru Turković, koja se pridružila politici EU u pogledu Bjelorusije, bez traženja saglasnosti Predsjedništva BiH.

1+