Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

105 UBIJENIH! Obilježena 29. godišnjica masakra nad bošnjačkim civilima u Srebrenici

U Srebrenici je danas obilježena 29. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima, u kojem je na današnji dan 1993. godine od četiri granate ispaljene s položaja Vojske RS na licu mjesta ubijeno 74 i ranjeno više od 100 Bošnjaka, koji su se u tom trenutku nalazili na igralištima ispred osnovne i srednje škole, javlja Anadolu Agerncy (AA).

Ukupan broj žrtava zločina se povećao na 105, jer je nekolicina bošnjačkih civila preminula na putu do bolnice i u bolnici.

Hasan Hasanović, kustos u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, je 12. aprila 1993. godine svjedočio scenama ubijanja i masakriranja bošnjačkih civila. Prilikom današnjeg obilježavanja zločina prisutnima je održao historijski čas.

“Čule su se eksplozije u blizini Srebrenice. Odjednom četiri metra ispred mene na ovom igralištu, eksplozija, detonacija. Par minuta nisam znao sa sebe. Kada sam se probudio vidio sam oko sebe izmasakrirana tijela, dječake, svoje prijatelje. Vrisak, plač… Oni koji su bili živi zvali su u pomoć. Palo je još nekoliko granata, a ja sam uspio pobjeći u jednu obližnju kuću. To je takva jedna tragedija da čovjek nije ni svjestan šta se desilo“, rekao je Hasanović.

Fazila Efendić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice kaže da “za ovaj zločin niko nije odgovarao”.

“Godinama podsjećamo javnost na ovaj stravičan zločin, ali do sada niko nije procesuiran iako je prošlo 29 godina od masakra. Sramotno je to da su nalogodavci i počinioci ovog zločina na slobodi. Ovdje je ubijena mladost, jer su žrtve uglavnom bili mladi“, naglasila je Efendić.

Bošnjački politički predstavnici u opštini Srebrenica, predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, predstavnici Medžlisa IZ Srebrenica i udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida su na ogradu igrališta stavili po jedan cvijet, i odali počast žrtvama.

Mevludin Hrnjić je preživio masakr na igralištima u Srebrenici 12. aprila 1993. godine.

“Danas smo ovdje na ovom mjestu kada se prisjećamo nemilog događaja iz naše bliske prošlosti. Na današnji dan je ubijeno najviše omladine. Meni su i dan danas te stravične slike pred očima. Ja sam tada imao 22 godine, stanovao sam u blizini, u Kazanima. Bio je sunčan dan i krenuo sam prema igralištima. Tribine su bile prepune, mnogo momaka i djevojaka. Granata je pala, eksplozija, bljesak, nismo bili ni svjesni šta se dogodilo. Uspio sam doći do jedne kuće iz koje sam vidio raskomadana tijela po igralištu, po putu. To su slike koje nikad neću izbrisati iz sjećanja“, rekao je Hrnjić u obraćanju prisutnima.

Današnjem obilježavanju zločina nad Bošnjacima, između ostalih, prisustvovali su potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić i potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović.

“Poslije ovih svjedočenja preživjelih vrlo teško je reći nešto smisleno, ali bez našeg svjedočenja, naše priče, našeg obilježavanja žrtve bi bile zaboravljene. Želim sa ovog mjesta poručiti sljedeće, a to je da je život pobijedio smrt. Namjera zločinca da uništi život nije ostvarena, jer mi i naša djeca svjedočimo opstanku i životu“, istakla je Mahmutbegović.

Salkić je naglasio da “danas ispunjavamo našu obavezu da gradimo kulturu sjećanja“ te dodao da nažalost ni 29 godina od zločina zločinci nisu kažnjeni.

Za zločin počinjen nad bošnjačkim civilima 12. aprila 1993. godine do sada niko nije odgovarao. O zločinu svjedoče Spomen – ploča, koja je prije nekoliko godina postavljena na igralištima, te godišnja obilježavanja.