RS počinje objavljivati imena nesavjesnih pacijenata, Agencija kritikovala potez Vlade Kantona 10

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike srpske (RS) upozorili su da će od sutra javno objavljivati imena osoba koja krše rješenja o kućnoj izolaciji. U posljednjih 24 sata na području tog bh. entiteta je kontrolisano 2.225 osoba, kojima su izrečene mjere kućne izolacije, a utvrđeno je da njih 27 nije poštovalo tu mjeru zbog čega su im izrečene prekršajne kazne. Kontrolom je u posljednjih pet dana obuhvaćeno 10.257 osoba, a njih 129 nije poštovalo mjeru kućne izolacije u RS.

Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini mišljenja je da nije protivzakonito objaviti minimum podataka o osobama koje krše zakone ili određene zabrane nadležnih organa.

– Radi se o evidentnom kršenju zakona i to onih kojima se štite i spašavaju životi ljudi. Samim tim javni interes je nadjačao pravo na zaštitu ličnih podataka a tome je aktivno doprinijelo i lice koje krši zakon – istakli su iz Agencije.

Također naglašavaju da je Agencija pokrenula postupak provjere i ocjene zakonitosti obrade ličnih podataka na ovaj način od strane Vlade Kantona 10.

– Nameće se pitanje da li se objavljivanjem podataka o svim osobama koja su pod mjerama može narušiti povjerenje u zdravstveni sistem. Da bi se pacijent obratio ljekaru i sa njim podijelio informacije, koje se tiču njegovog zdravstvenog stanja, potrebno je da bude uvjeren da će te informacije ljekar čuvati kao profesionalnu tajnu i da neće biti upotrijebljeni ni u jednu drugu svrhu osim u koju su prikupljeni. Sama mogućnost da okolina u kojoj živi pacijent može doći do ovih informacija, ističu, može osobu odvratiti da se obrati stručnom licu.- kazali su iz Agencije.