Ne da velikosrbi neće donositi odluke na državnom nivou, već će i surađivati sa Federacijom

Zaključeno je da su institucije reagirale pravovremeno te da su donijele adekvatne mjere borbe protiv ovog virusa te da se epidemija nalazi pod kontrolom.

Apelovali su na sve građane u BiH da se pridržavaju upustava nadležnih u ovakvim situacijama, jer se određeni broj nije pridržavao upostava.

Na prijedlog dvaju ministarstava zdravlja donsena je odluka da svi građani BiH, koji dolaze iz inostrantva, idu u izolaciju od 14 dana, a ta odluka stupa na snagu 16.marta

BiH će redukovati, zaključeno je, broj graničnih prijelaza za prijelaz građana i roba.

Na sastnaku je rečeno i da je neophodna svakodnevna komunikacija te će biti uspostavljena dva štava, zdravstveni i drugi koji će tražiti rješenja kako bi se posljedice korona virusa smnjile na ukupnu privredu aktivnost.

U BiH je ukupno potvrđeno 18 slučajeva zaraženih koronavirusom, od kojih u entitetu RS 15.

Sastanku su prisustvovali ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u RS Alen Šeranić, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, direktor Inspektorata RS Dragutin Škrebić, te gradonačelnik Brčko Distrikta Siniša Milić.