FAHRO KING! U martu odstupio sa čela Koordinacionog tima jer ne želi kontakt sa donacijama, a onda…

Kada je odstupio sa čela Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, Fahrudin Radončić je istakao da se povlači da ne bi imao doticaja sa humanitarnom pomoći.

– Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava sa poslom koji se zove priliv donacija. Ja ne želim da imam s tim doticaja gdje će ići donacije, neka to rade ekonomisti, knjigovođe i eksperti, poručio je Radončić 30. marta 2020.

Negirao je da bježi od odgovornosti, za što su ga optuživali jer je to učinio u jeku pandemije, kada se još nije naslućivala silazna putanja te krize.

Ipak, i poslije toga nerijetko Radončić ima doticaja s donacijama iako nije ekonomista, knjigovođa, ekspert. Primjer je primopredaja zaštitne i medicinske opreme koju je Evropska unija donirala Bosni i Hercegovini upriličena 22. maja 2020. u Rajlovcu kod Sarajeva. Oprema najvećim dijelom uključuje zaštitnu epidemiološku opremu, te nekoliko rendgen aparata i respiratora, ukupne vrijednosti oko 800.000 eura. Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler izjavio je da je EU od početka pandemije radila na nabavci neophodne opreme i da mu je zadovoljstvo da mogu isporučiti ono što su obećali.

– Također, EU je planirala da investira 28 miliona eura u zdravstveni sektor u BiH u budućnosti – rekao je Sattler.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić zahvalio je Delegaciji EU u BiH na donaciji za koju je rekao da je važna i velika.

– Riječ je o kvalitetnoj opremi za koju imamo osiguran servis i garanciju na dvije godine – istakao je Radončić.

Molimo ministra Radončića da nađe načina da (nam) obrazloži ovu kontradiktornost između proklamiranog i evidentnog. Ili je možda mislio da ne želi imati doticaj s donacijama u smislu da neće rukama dirati pakete, jer to i nije radio, koliko se vidi na slikama iz Rajlovca.

Nabavku opreme je finansirala EU u sklopu programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa koji provodi UNDP.