Tegeltija na VM blokirao državu, a na Forumu govorio o sprečavanju odlaska mladih

Četvrti po redu Ekonomski forum BiH 2020 u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu počeo je u četvrtak 5. marta 2020. Na otvaranju se obratio i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je tom prilikom istakao da je neophodno pronaći način da se spriječi odlazak mladih iz regiona Zapadnog Balkana.

Zanimljivo je, neko će reći i licemjerno, to što je o odlasku iz BiH govorio čovjek koji je istog dana bio kolovođa politike koja je blokirala državu. Prema izvještajima medija iz BiH, na dan otvaranja Ekonomskog foruma, sjednicu je imalo Vijeće ministara BiH na kojoj nije usvojena odluka o privremenom finansiranju. Ovim je, ne samo izvjesno neisplaćivanje plaće uposlenicima iz oba entiteta, već je ovakvo ponašanje državne vlasti i njenog šefa Tegeltije, jedan od snažnijih pokušaja slanja poruka da BiH nije mjesto gdje se može normalno živjeti. Zar bilo šta drugo, kao stanje blokade države, može mlade i ostale generacije natjerati da dignu ruke od BiH? Treba podsjetiti da je blokada odlučivanja u svim državnim institucijama rezultat odluke predstavnika Republike srpske u institucijama BiH. Osim njih, tu odluku su najavili i drugi dužnosnici iz ovog entiteta a čije djelovanje i posao ne treba i ne smije biti uslovljeno političkim odlukama, a poput Zoranovog prezimenjaka Milana, predsjednika VSTV-a BiH.

Tegeltija je na Ekonomskom forumu izjavio  da su “problem našeg privrednog rasta i investicije i daleko su ispod onoga što očekujemo”. Neshvatljivo je da je i ovo poručio predsjedavajući Vijeća ministara nekoliko minuta nakon što je upravo investitorima poručio da BiH ne funkcioniše i da ju je lako blokirati. Investitori u širokom luku izbjegavaju upravo takve države i situacije u koju su BiH doveli Tegeltija i njegovi politički nalogodavci i saučesnici.

Tako su poruke Zorana Tegeltije o nužnosti sprečavanja odlaska mladih i očekivanja da se povećaju investicije, svojevrsno ruganje logici i zdravom razumu, ali i mladima i investitorima.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo: