DR. ANTE KVESIĆ! Direktor Ratne bolnice, ključni svjedok odbrane Prlića i Praljka

Direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, dr. Ante Kvesić, bio je zanimljiv javnosti zbog istupa 18. marta 2020. Tada je, dajući izjave medijima, iskoristio termine koji su dobili drugu, vulgarnu konotaciju. Primijećeno je i njegovo čačkanje zuba dok su ga snimale kamere.

Ipak, Kvesić je tom prilikom otkrio nešto veoma bitno i pokazuje o kakvom profilu ličnosti se radi:

– Mi neki smo prošli možda i gore od ovoga.

Direktor Kvesić se, govoreći o situaciji sa širenjem virusa korona, pozvao na neko gore iskustvo. To iskustvo je rat. Od 1992. je direktor Regionalne ratne bolnice u zapadnom dijelu Mostara. Zbog toga treba ispraviti Kvesića i reći mu da njegovo ratno iskustvo nije ništa u poređenju sa onim što su prošle neke njegove kolege, pogotovo one na drugoj obali Neretve. Bolnica smještena u zapadnom dijelu Mostara, pod kontrolom HVO-a, bila je opskrbljena lijekovima, opremom, strujom, naftom i nije bila na udaru teške artiljerije. Sve suprotno je bilo u istočnom dijelu grada. Zato je Kvesićevo “gore” iskustvo iz rata, nešto kao godišnji odmor u poređenju sa kolegama koje su bile na udaru hrvatske i srspke agresije, u okruženju, bez lijekova i osnovnih sredstava za rad.

Kvesić je bio jedan od ključnih svjedoka odbrane Slobodanu Praljku, Jadranku Prliću i ostalim čelnicima tzv. Herceg-Bosne u Hagu. Svjedočeći 2009. za odbranu Brune Stojića, Kvesić je tvrdio, između ostalog, da su mostarski Bošnjaci odvedeni na Heliodrom kako bi bili “zaštićeni” od metaka i granata. Rekao je da je bilo bolje da ih neko odvede i da ostanu živi nego da ostanu i poginu pa da, kako je rekao, “poslije budemo zločinci koji su ih ubili”.

DEBLOKADA.COM

 

Preporučujemo: