DEBLOKADA! Pobijedimo strah: Sve pozitivne vijesti na jednom mjestu!

Deblokada donosi kratak pregled pozitivnih vijesti. Želja nam je čitateljima prenijeti činjenice iz mnogih dijelova BiH koji pokazuju da postoje pozitivni pomaci i brojni kvalitetni postupci i dešavanja u borbi protiv korone. Vijesti će konstantno biti ažurirane pa se možete vraćati na ovaj članak kako biste imali uvid u sve pozitivno u ovoj teškoj situaciji:

Komercijalne banke u Bosni i Hercegovini su, posredstvom Udruženja banaka BIH, a s ciljem podrške zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini, finansirale nabavke tri respiratora, testova za korona virus, te zaštitne opreme za potrebe UKC Sarajevo, UKC RS Banjaluka, te Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić je iz budžeta osigurao sredstva za kupovinu prehrambeno-higijenskih paketa za osobe starije od 65 godina koje su korisnici prava stalne novčane pomoći i koje nemaju bližih srodnika da brinu o njima. Svaki paket sadrži namirnice koje su neophodne u domaćinstvu, brašno, ulje, šećer, sol, tjesteninu te sredstva za higijenu.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o evakuaciji državljana Bosne i Hercegovine iz Republike Italije i za te namjene odobrio 50 hiljada KM. Za povratak svih državljana BiH koji se trenutno nalaze u Italiji, u narednih dan – dva bit će osiguran čarter let na relaciji Sarajevo – Rim – Sarajevo. Među njima najbrojniji su mladi košarkaši koji su u Italiji pohađali školu sporta. Nakon slijetanja u Sarajevo, svi putnici će biti upućeni u karantin.

Zdravstvene ustanove u BPK dobijaju četiri raspiratora. Oni su nabavljeni akcijom privrednika iz Goražda.

Grupa mladih Livnjaka u samo tri dana putem Facebook grupe za pomoć Kantonalnoj bolnici u Livnu prikupila je nešto više od 80.000 maraka, kako bi pomogli toj zdravstvenoj ustanovi. “Samo u prvih pet sati naša Facebook grupa imala je više od 3.000 članova koji su željeli podržati našu inicijativu”, za Fenu je kazao Mario Šandrk, jedan od pokretača akcije prikupljanja novca.

Sveučilišna klinička bolnica (SBK) Mostar saopćila je kako značajan broj lokalnih privrednika pokazuje veliki interes za različitim vrstama pomoći toj ustanovi, između ostalog i uplatom novčanih sredstava. Grafotisak d.o.o. (100.000 maraka), Bernina d.o.o. (20.000), Kamir d.o.o. (10.000), AS Kramar d.o.o. (5.000), Williams d.o.o. (50.000), Udruženje banaka u BiH (100.000) i Suvad Kovač iz Australije uz posredništvo Ivice Novaka i Damira Belje (respirator)”, navode iz SBK-a Mostar.

Narodna kuhinja ”Stari Grad” pripremit će pakete socijalno ugroženom stanovništvu s područja sarajevske općine Centar, što je omogućeno općinskom donacijom od 22.000 KM. Također, volonteri vrše nabavke za penzionere koji su materijalno situirani, ali zbog mjera zabrane ne mogu izlaziti iz svojih domova.

Uspostavljeni projekti TV škole i online nastave na području Unsko-sanskog kantona odvijaju se redovno i bez većih problem. Uz pomoć BH Telecoma pokušava se osigurati dostupnost internetu i za one učenike koji za to trenutno nemaju mogućnosti. Na nekim fakultetima ova nastava se već uspješno odvija.

Na osnovu informacija Svjetske zdravstvene organizacije o jednom novom pristupu u vezi sa testiranjem, mi smo i pokrenuli nabavku aparata za testiranje, koji bi se mogao lako pronaći na tržištu, i mislim da bi taj aparat mogao biti ubrzo instaliran na području Brčkog. Već su pokrenute procedure oko te nabavke – rekao je gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Siniša Milić.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sa saradnicima posjetio je Dom zdravlja Novo Sarajevo i uručio neophodnu medicinsku opremu, rukavice, zaštitne maske, vizire, naočale i dezinfekciona sredstva neophodna za rad u toj zdravstvenoj ustanovi, saopćeno je iz te lokalne zajednice.

Tim Centra za edukaciju, terapiju, demokratski razvoj Kuća „SEKA“ Goražde i u trenutnim okolnostima rade sa svojim korisnicima te pružaju pomoć i djeci kroz razne aktivnosti. „U zadnjih deset dana organizirali smo individualnu psihološku podršku našim korisnicima putem skype-a i vibera. Na broj 061 020 355 zainteresovani dobiti informacije i zakazati termin za jednu ili više seansi“ naglasila je predsjednica udruženja Seka, Esme Drkenda.

Banke žele i bit će partneri svojim klijentima, pravnim subjektima i fizičkim osobama, tako što će dati kreditne olakšice svojim klijentima. Njihov supervizor propisao je osnovni okvir u kojem bi se te olakšice trebale definirati, a odluka će stupiti na snagu već danas ili sutra. Zadatak bankara je da u narednim danima na osnovu tog okvira precizno definiraju njegovu sadržinu, rekla je Predsjednica Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Sanela Pašić.

Nakon što je portal Deblokada.com uputio pitanje u kojem smo federalnom premijeru Fadilu Novaliću sugerirali otvaranje računa za uplate pomoći Bosni i Hercegovini iz dijaspore, on je u odgovoru na ovu ideju saopćio da je ta ideja prihvaćena. Ministarstvo finansija FBiH otvara dva računa, devizni i za konvertibilne marke.

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić, kome je na testiranju utvrđeno da je pozitivan na koronavirus, dobrog je zdravstvenog stanja, trenutno se nalazi u kućnoj izolaciji i kaže da krizni štab privrednika nastavlja rad. – Dobro se osjećam i trenutno ne mogu da kažem da imam neke izražene i ozbiljnije simptome – nemam povišenu temperaturu, niti otežano disanje, rekao je Jašarspahić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izašao je iz samoizolacije u koju je pristupio nakon povratka iz radne posjete Kanadi.

Ispred zgrade Doma zdravlja na Ilidži postavljena su dva kontejnera koji će služiti medicinskom osoblju te ustanove za trijažu pacijenata. Na tom kontrolnom punktu dežurat će liječnik i medicinska sestra, koji će obavljati osnovnu trijažu svih pacijenata koji žele ući u prostorije Doma zdravlja. Kontejner je na inicijativu Općine Ilidža donirala firma Bosman.

Opštinski štab za zaštitu i spašavanje u vanrednim situacijama na području opštine Srebrenica saopćio je da na području te opštine nema zaraženih osoba, niti osoba u bolničkom karantenu. Ovih dana firma “6. novembar“ proizvodnju je usmjerila na šivenje zaštitni maski za jednokratnu upotrebu. Trideset radnika dnevno sašije pet do šest hiljada maski, a kompletna proizvodnja namijenjena je domaćem tržištu i jedan dio za potrebe institucija i firmi u Srebrenici. Uskoro će biti podjeljenja 183 paketa sa namjernicama za najugroženije.

Komandant Općinskog štaba civilne zaštite Stari Grad Sarajevo, načelnik Ibrahim Hadžibajrić pomogao je privatnom sektoru oslobađanjem od plaćanja zakupnina. Sve zakupce općinskih poslovnih prostora smo u potpunosti oslobodili plaćanja zakupnine za april – kazao je Hadžibajrić.

Premijer RS Radovan Višković najavio je da će svi članovi Vlade RS uplatiti 50 posto martovske zarade u Fond solidarnosti RS, a ta sredstva će ići za pomoć radnicima u realnom sektoru koji su pogođeni situacijom. Rekao da je usvojena i odluka o privremenoj odgodi plaćanja poreza na dobit te naknade koje proističu iz završnog računa, i to do 30. juna.

U slučaju porasta broja zaraženih, Srednjobosanski kanton bi, osim bolničkih kapaciteta, trebala raspolagati s dodatnih 1.170 kreveta, izjavio je ministar zdravstva SBK Anto Matić. Istaknuo je da je riječ o 1.000 kreveta u planiranim općinskim školskim dvoranama, a na raspolaganje je stavljena i kasarna u Travniku.

Kompanija BH-Gas je saopćila da se snabdijevanje gasom odvija bez problema i da se od inopartnera isporučuju potrebne i naručene količine prirodnog gasa. Istovremeno, BH-Gas je izvršio plaćanja unaprijed transporterima prirodnog gasa kroz Mađarsku i Srbiju za april ove godine.

Šef Delegacije EUe u BiH Johann Sattler i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera potpisali su paket finansijske pomoći od dva miliona eura za hitne medicinske potrebe Bosne i Hercegovine. To je prvi dio pomoći EU, a drugi dio od pet miliona eura će uskoro uslijediti. Ta sredstva će omogućiti nabavku respiratora, setova za testiranje i znatnih količina lične zaštitne opreme.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković održala je sastanak sa 75 ambasadora i šefova diplomatsko-konzularnih misija i šefova međunarodnih organizacija akreditovanih u BiH. Istaknuto je kako poslije najavljene pomoći EU u iznosu od sedam miliona eura stiže i norveška pomoć u iznosu od 10,5 miliona kruna, a najavljena je i pomoć Azerbejdžana.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović zatražio je od nadležnih službi Parlamenta da se od njegove obračunate plaće za ovaj mjesec odbije neto iznos te isti uplati na žiro račun Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Poduzeće MaCom iz Stoca isporučilo je prvu pošiljku od 640 zaštitnih vizira Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Iza cijele inicijative ove pomoći stoje poduzeća Klastera metala i plastike (KMP). U ovom projektu su direktno sudjelovale studentice. Unapređenje i poboljšanje nulte verzije vizira je sugereirano direktno od lječnika SKB Mostar. U vrlo kratkom vremenu razvijen je vizir proizvod koji je nužan za zaštitu lječnika. U vremenu od samo dva dana je proizvedena nulta verzija vizira, unapređena i zadovoljava osnovne funkcionalne zahtjeve. U sljedećim danima biće isporučene i dodatne količine kojima će biti snabdjevene zdravstvene ustanove koje gravitiraju u SKB Mostar.

Kompanija Igman nabavila je i isporučila za Opću bolnicu u Konjicu i druge zdravstvene ustanove 200 zaštitnih odijela za ljekare, 10.000 maski i značajne količine druge opreme (medicinskih kapa, rukavica, mantila itd.). Nabavljena zaštitna hidrofibirana odijela, kao i hirurške maske napravljeni su od materijala, koji omogućavaju višekratnu potrebu, a iako je najveći dio opreme dopremljen u Konjic, dio odijela i maski isporučen je i bolnici u Jablanici, te RMC Safet Mujić u Mostaru. U toku je i nabavka jednog respiratora, a osim navedenog Igman je uplatio novac i za nabavku 3.000 testera za potrebe bolnice u Konjicu.

Na koordinacijskom sastanku Vlade i Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru, usvojen je Zaključak da se bolničkim ustanovama u HNK odmah uplati iznos od 583.333 maraka. Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar  342.708, JU Kantonalna bolnica ‘”Dr. Safet Mujić” 155.750, a JU “Opća bolnica” Konjic 84.875 maraka. Vlada je donijela i Odluku da se domovima zdravlja u HNK isplati pripadajući kvartalni iznos od ukupno 417.000 maraka.

Kantonalni štab civilne zaštite ZDK donio je naredbu prema Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj da u što kraćem roku preduzmu sve mjere, radnje i aktivnosti i stave u funkcionalnu upotrebu aparate za testiranje na koronavirus. – Zenica i Tešanj imaju mogućnost da u skorije vrijeme imaju spremne aparate za testiranje. Svjesni da imamo više od 4.000 građana u izolaciji pokrenuli smo ovu aktivnost kako bismo i u našim bolnicama imali mogućnost raditi efikasne testove kao što to sada rade u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, rečeno je.

U Tuzli je osnovana grupa volontera “Jedni za druge Tuzla”. Svaki dan volonteri obilaze građane kojima je neophodna pomoć i koji nisu u mogućnosti izaći van ni po osnovne životne namirnice. Doktorica Sanda Kreitmayer Peštić inicijatorica je cijele akcije, a grupa okuplja stotine članova. – Na ideju o osnivanju ovakve grupe došla sam 14. marta. Već od 15. marta volonteri su svakodnevno na terenu. U ovom momentu grupa broji 520 članova. Članovi grupe su i oni koji rade u medijima, kako bi nam pomogli da informacije o postojanju i radu grupe dopru u javnost – kaže za Fenu Kreitmayer Peštić.

U cilju smanjenja gužvi na granicama Bosne i Hercegovine i ubrzanja prometa kamiona i roba, predstavnici nadležnih bh. institucija i ministarstava i jučer su imali niz aktivnosti u vezi sa situacijom na graničnim prijelazima sa Republikom Hrvatskom i u toku je uspostava operativnog tima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, na graničnim prijelazima Gradiška, Šamac i Bijača, kako bi se postojeći kolaps razriješio.

Na radnom sastanku predstavnika Granične policije BiH i ravnateljstva MUP-a Republike Hrvatske razgovaralo se o poduzimanju mjera i rješenja kako bi se smanjili višekilometarski zastoji i čekanja na MGP Gradiška. Na sastanku je zaključeno kako je bitno smanjiti procedure, kao i da teretna vozila mogu prolaziti granicu bez vaganja.

Priprema alternativnih smještaja za oboljele su u Srednjobosanskom kantonu je u toku.- Smještaj je osiguran što bliže općinskim domovima zdravlja zbog lakše intervencije i bržeg djelovanja. Izvršena je nabavka kreveta, posteljina, jastuka, te jorgana i deka. Također, osiguran je određen broj boca kisika kao i prostor za medicinsko osoblje – saopćeno je je iz Vlade SBK.

Epidemiološka situacija na području BPK je pod stalnom kontrolom – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK epidemiolog dr. Medina Bičo. Naglasila je da na području tog kantona nema novih zaraženih osoba uz podsjećanje da su četiri osobe pozitivne na koronavirus, dok su 133 pod zdravstvenim nadzorom.

Zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević najoštrije je osudila pokušaje dezinformiranja javnosti i tvrdnje da je ona osoba zbog koje kasne određene odluke, a na štetu zdravlja građana.- Niti jednog trenutka, ni na koji način, nisam, niti ću blokirati nabavu testova za detekciju korona virusa ili bilo koje druge zdravstvene opreme.

Premijer FBiH Fadil Novalić je naglasio da je Vlada FBiH kasno sinoć dala saglasnost Federalnom štabu civilne zaštite za nabavku velike količine zaštitne opreme i testova za detekciju, i to: 500.000 zaštitnih maski, 4.000 komada dezinfikcionih sredstava, 500.000 zaštitnih rukavica, 5.000 zaštitnih odijela, 3.500 zaštitnih naočala i 170.000 testova za detekciju nCov-2019 all in one test/kit/RNA. Zakupcima federalnih prostora za mart snižena zakupnina za 50 posto, a ako kriza potraje moguće je da bude potpuno ukinuta te je pozvao kantone i općine da učine isto. Ima sasvim dovoljno rezervi, a i tržni centri imaju robe na zalihama za vrlo dug period – poručio je federalni premijer.

DEBLOKADA.COM