ASFALTOM PROTIV POVRATNIKA! Trasa autoputa ugrožava opstanak Bošnjaka u Prijedoru

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, danas je podržao zahtjeve stanovnika Mjesne zajednice Kamičani, ali i zahtjeve stanovnika mjesnih zajednica Kozarac, Kevljani, Kozaruša i Trnopolje kod Prijedora koji se protive predviđenoj trasi autoputa Banjaluka – Prijedor, javlja Anadolu Agency (AA).

Salkić je u Banjaluci održao sastanak sa predstavnicima Mjesne zajednice Kamičani kod Prijedora, na kojem je razgovarano o budućoj trasi autoputa.

“Građani su upoznali potpredsjednika o prijedlogu buduće trase autoputa koja će prolaziti kroz Kamičane i okolna naselja, a koja ugrožava imanja, stambene objekte i opstanak Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz Salkićevog kabineta.

Kako je istaknuto, veliki broj stanovnika je potpisao peticiju kojom su izrazili nezadovoljstvo najavljenom trasom, a mnogobrojni su pojedinačno uputili žalbe nadležnim organima, uključujući i građane koji žive izvan BiH.

“Oni ne prihvataju predloženu trasu, koja će ugroziti mnogobrojne stambene objekte i farme, ali nude rješenje da se autoput gradi kroz polja, čime će biti izbjegnuto rušenje stambenih objekata. Prolazak trase autoputa kako je predloženo, bio bi veliki pritisak na Bošnjake i ugrozio bi opstanak Bošnjaka, koji su se nakon progona vratili na svoja ognjišta i obnovili imanja. Zbog toga, pozivam predstavnike Ministarstva saobraćaja i veza RS-a da razgovaraju sa stanovnicima Kamičana i drugih naselja, da uvaži njihove zahtjeve, te da u dogovoru sa investitorima promijene trasu autoputa kroz ovo naselje, ali i okolna naselja gdje građani izražavaju nezadovoljstvo i nude alternativnu trasu”, rekao je Salkić.
On je, obzirom da se radi o stranom investitoru, pozvao Vijeće ministara i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, da se uključe u rješavanje problema stanovnika iz ovih mjesta.