Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Dan državnosti BiH Kanton Sarajevo obilježio je svečano u Narodnom pozorištu

Dan državnosti Bosne i Hercegovine – 25.novembar, Kanton Sarajevo obilježio je u Narodnom pozorištu akademijom, filmskom projekcijom „Golim rukama“ autora Hamze Bakšića i reditelja Hajridina Šibe Krvavca iz 1980.godine, te muzičko-scenskim performansima.

Dugometražnim filmom su se građani, brojne delegacije, predstavnici javnog života i vlasti, prisjetili prosvjetiteljskog i renesansnog doba iz vremena 1980-tih kada su sve umne i progresivne snage imale viziju državnosti BiH.

Upriličen je i muzičko-scenski performans – savremena vokalna obrada pjesama Indexa i EKV-a – muzička kompilacija stihova za hor “Ti si mi bila u svemu naj, naj” i numere “Ovo je zemlja za nas”, autora Danijela Žontara uz Vokalni ansambl “Art Vivo”.

Također je izveden i plesno-muzički performans o necivilizacijskom odnosu prema spomenicima NOB-a, koreografski rad Ene Kurtalić i plesačice Amile Terzimehić, sa numerom “Bilećanka”.

Uz video-projekciju su prikazane i fotografije kulturnohistorijskog naslijeđa spomenika NOB-a.

U ovogodišnjem svečanom programu kojeg je režirao Dino Mustafić, nije bilo predviđeno obraćanje zvaničnika Vlade i Skupštine KS.

Ali, za Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, delegacija Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo danas je položila cvijeće na spomen-obilježja i odala počast svim poginulim braniteljima naše domovine, kao i civilima Sarajeva.

Uime Kantona Sarajevo, ovom prilikom, predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković i premijer Edin Forto čestitali su svim građanima BiH ovaj značajni dan, najveći praznik naše domovine, podsjećajući kako je višestoljetna državnost Bosne i Hercegovine još jednom potvrđena 25. novembra 1943. godine na zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu.