Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

TRAGOM JEDNE ZLOSLUTNE OBJAVE! Nećemo podjele na “prave” i “pogrešne” džemate

Alija ili Adil-beg, Alija ili Haris, Republika ili APZP, Sefer ili Rasim, SDA ili SBiH, za ili protiv reisa Cerića, za ili protiv „vehabija“, za ili protiv protesta 2014., za ili protiv Sušića, za ili protiv pasa na ulicama, domaći BH telecom ili strani M:tel, Izetbegović ili Radončić, Fatmir ili Velić, Bošnjak ili Bosanac, SDA ili PDA, SDP ili DF, SDA ili NiP, Sarajevo ili Tuzla, put preko Tuzle ili Goražda… Ovo su samo neke od podjela koje su raslojavale Bošnjake.

Sa objelodanjivanjem imena kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH, dolazi još jedna. Već sada se vidi da vrlo lako može  proizvesti konfrontacije. Muamer ef. Zukorlić, koji je kandidovan ispred Mešihata i Sabora Islamske zajednice u Srbiji, ili opet Husejin ef. Kavazović. Registrovane su i prve prijetnje po imovinu i živote simpatizerima jedne od strana.

Sandžački Bošnjaci također su duboko podijeljeni. Muamer Zukorlić i „Matica Bošnjaka“ ili Sulejman Ugljanin i „Samoopredjeljenje“. Specifičnost ovog političkog razdora je to što se preslikao i u institucije islamske zajednice. Doslovno u Sandžaku postoje ulema, džemati i džamije ovih i onih. I tu nema miješanja.

Takva neprijateljstva, nažalost, mogu biti prenesena i u BiH. Kolika je opasnost da se virus podjele proširi, te kako je izuzetno važno držati ga pod kontrolom, pokazuje jedna sekvenca posjete delegacije sarajevske stranke Narod i pravda Novom Pazaru iz juna ove godine. Jedan član gostujuće delegacije na društvenim mrežama je objavio fotografiju druženja članova NiP-a sa Zukorlićem i gostima uz opis „Potrefili smo pravi džemat“.

Iako je politički nezrelo dodatno praviti razdore u Sandžaku, može se progledati kroz prste pravu Elmedina Konakovića da izabere svog političkog partnera u Novom Pazaru. To su radili i drugi iz Sarajeva. Ono na šta se mora ostati imun je prenošenje modela u BiH po kojem stranačka opredjeljenost određuje i pripadnost džematu i džamiji. „Potrefili smo pravi džemat“ a što bi značilo da postoje i „pogrešni džemati“, zloslutna je teza koja vjerovatno ima uporište u autorovoj opasnoj percepciji institucija islamskog organizovanja. Navijačko-stranačko poimanje islamske zajednice ne smije otići dalje od opisa fotografije jednog nezrelog člana NiP-a. Tim više ako se zna da se ljetos u Sarajevu moglo čuti kako su neki imami na strani ovih ili onih u tom gradu, veća je potreba da glavni grad Bošnjaka i BiH bude otporan na spomenute podjele i da ostane pokretačka snaga, stjecište svih nas iz cijele domovine i dijaspore. Srećom, Islamska zajednica u BiH drži pod budnim okom takve pojave da se ne bi pretvorile u plamen razdora.

Podjele su najveći neprijatelji Bošnjaka. One su konstanta. Iako neke vremenom budu zaboravljene, a animoziteti koje stvore iščeznu, neminovno ostavljaju ožiljke koji se u slici ovog naroda zadugo vide. Podjele su karakteristične i za druga društva, ali su to uglavnom veće zajednice pa ih lakše amortizuju, a broj podjela tu je daleko manji jer njih izazivaju samo značajnija i veća pitanja. Zato bi malobrojan narod trebao biti dodatno otporan na takve pojave. Umjesto toga, Bošnjaci se ponašaju suprotno od toga pa tako pozicionirani u Evropi, malobrojni i pod konstantnim napadima i prijetnjama, kao malo ko u svijetu, sebi dozvoljavaju brojnost i razdora i beznačajnost povoda koji ih stvaraju. Nećemo podjelu u BiH na „prave“ i „pogrešne“ džemate.

DEBLOKADA.COM