22. MAJ ‘92. Dan kada je RBiH opet postala međunarodno priznata država

Republika Bosna i Hercegovina primljena je u Ujedinjene nacije 22. maja 1992. Ovo jejedan od najznačajnijih datuma za BiH. Bila je to vododjelnica u političkoj borbi za povratak historijskog prava na nezavisnosti Bosne. Od tog datuma, agresor nije mogao negirati posebnost i državnost RBiH. Mogao je samo krenuti brutalnom silom na osvajanje te države. To je i činio naredne četiri godine. Na kraju, nije uspio uništiti državu BiH.

Prijem u UN došao je poslije donošenja Rezolucije 755 – prijem BiH u UN, od 20. maja 1992. godine.

Republika BiH je u UN primljena poslije proglašavanja nezavisnosti i međunarodnog priznanja zemlje u aprilu 1992. godine. Tog dana, 6. aprila, BiH su priznale države tadašnje Evropske ekonomske zajednice, današnje Evropske unije, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države.

Prilikom svečanog prijema BiH u članstvo UN na 47. zasjedanju Generalne skupštine, ministar vanjskih poslova, Haris Silajdžić, održao je govor u kojem je poručio da je na ovaj način naša zemlja postala “slobodna od opresije, ali ne i agresije”.

On je upozorio da se u Bosni počinje događati genocid i pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da aktivira Poglavlje 7. Povelje Ujedinjenih naroda, koje dozvoljava međunarodnu vojnu intervenciju radi očuvanja regionalnog mira i stabilnosti.

Nakon govora Silajdžića, delegati Generalne skupštine gromoglasno su aplaudirali, no UN nije, uglavnom, adekvatno odgovorio na vapaje iz BiH.

Dva dana poslije, na East Riveru zavihorila se zastava sa ljiljanima.